ЗАКУСКА
Палачинки "Сюрприз"
Прoдукти: 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 50 г захар, 1 с.л. олио; зa плънката: 250 г сметана или отцедено кисело мляко, 50 г захар, 1 пакетче ванилия, 40 г захаросани плодове или плодове от сладко без сиропа.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме брашно, после прясно мляко, пак брашно и прясно мляко, накрая захарта. Оставяме тестото да престои 1 час. Изпържваме тънки палачинки. Приготвяме плънката, като смесваме сметаната (изцеденото кисело мляко) със захар, ванилия и парченца плодове. Сипваме по малко от сместа във всяка палачинка и завиваме на руло. Поднасяме палачинките студени.
ОБЯД
Мешана чорба
Прoдукти: 800 г говеждо месо, 300 г пушени гърди, 60 г краве масло, 1 морков, 1 глава лук, 200 г фиде, 1 стрък праз, листа от целина, магданоз, мащерка, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците. В отворена тенджера под налягане разтопяваме на слаб огън маслото и леко запържваме в него месото. Наливаме 2,5 л вода, прибавяме нарязаните на кубчета пушени гърди, зеленчуците и сол на вкус, възвираме на огъня и обираме пяната. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 40 мин. След това прибавяме към готовата супа фидето, което предварително сме сварили в подсолена вода и поръсваме със ситно нарязани листа от целина, магданоз и джоджен.
Рагу ди монтоне
Продукти за 4 порции: 500 г овнешко месо, 1 с.л. брашно, 250 мл червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 2-3 листа розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на големи късове, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. Запържваме го в олиото заедно с нарязаните на кубчета морков и целина, скилидката чесън, дафиновия лист и розмарина. След това поръсваме с брашното, прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, и отново позапържваме. Наливаме при месото виното и същото количество вода и задушаваме на умерен огън, докато омекне. Поднасяме ястието със задушен ориз.
Портокали „Въздишка по любимата”
Прoдукти: 4 големи портокала, 200 г захар, 6 жълтъка, 200 мл сметана; зa глазурата: 4 белтъка, 200 г пудра захар; за пламъка: 100 мл портокалов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи, сочни портокали. Разрязваме ги на две половини и изстискваме сока, като внимавате да не разкъсаме корите, защото в тях ще поднесем крема. В тенджера сипваме сока от портокалите и захарта. Оставяме сместа да заври и бъркаме, за да се разтопи по-бързо захарта. Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с вилица, като сипваме внимателно топлия портокалов сок. Бъркаме крема, докато се сгъсти, без да го оставяме да заври. Оставяме го да изстине напълно. Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към крема. Оставяме сместа да замръзне в камерата на хладилника, като по време на замразяването я разбиваме 2-3 пъти. Със замръзналия крем напълваме разполовените кори на портокалите и ги оставяме отново в камерата. Предварително приготвяме глазурата: Слагаме четирите белтъка в керамичен съд, поставен във водна баня. Внимаваме водата да не закипи. Прибавяме на струйка захарта и с миксер разбиваме белтъците до пълното им сгъстяване.
Няколко минути преди поднасяне на десерта загряваме до максимум фурната. Поставяме половинките от портокалите в тавичка и между тях слагаме кубчета лед. С помощта на "ръкав" покриваме крема с глазурата. Печем 5 минути в силно загрята фурна. Изваждаме веднага съда и го поднасяме на масата. Затопляме леко ликьора, сипваме по малко върху всяка портокалова "купа" и запалваме.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с желирани лукчета
Продукти за 6 порции: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г сладки мариновани лукчета, 1-2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, 1-2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното, солта и черния пипер и овалваме в сместа измитите и подсушени котлети. В тиган с дебело дъно сгорещяваме 2 с.л. олио и пържим котлетите. Прехвърляме ги в глинен съд. В същия тиган доливаме останалото олио и задушаваме 5 мин ситно нарязания лук. Добавяме обелените и нарязани на ситни парченца домати, наливаме виното и оставяме сместа да къкри още 5 мин Добавяме отцедените от маринатата лукчета, както и оцета, и задушаваме още 3 мин. Поръсваме мащерката,посоляваме и подправяме с белия пипер. С този сос заливаме котлетите и наръсваме със захар.
Парфе за влюбени
Продукти за 2 порции: 1с.л. мед, 3с.л. бяло вино, 2ч.л. ром, 1ч.л. кора от лимон, сок от 1 лимон, 150мл бита сметана, 2ч.л. нарязани печени лешници или бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме първите пет съставки и ги оставяме да престоят покрити с капак една нощ. На следващият ден прибавяме сметаната и разбиваме, докато не получим пухкава смес. Разделяме парфето в две високи стъклени чаши (за шампанско) и поръсваме с ядките. Сервираме охладено.
Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...
Черният кимион (Nigella Sativa) е известeн от 2500 години и има много имена - черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонс...
Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...
Телешки джолан в гювеч Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл че...