ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Калугерска чорба
Продукти за 5 порции: 500 г едра риба, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 домата, 2 пиперки, 1 морков, 2 люти чушки, 3 картофа, 10 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите на рибата и нарязваме месото на кубчета. Нарязваме моркова и картофите на кубчета и заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки ги варим в подсолена вода, към която сме прибавили олиото. Прибавяме също така нарязаните на резенчета домати и целите люти чушлета. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме рибата и почистените от разрязаните на половинки маслини и продължаваме да варим на умерен огън. Поднасяме супата подправяна с лимонов сок и поръсена с черен пипер.
Ориз със задушени зеленчуци
Продукти за 4 порции: 250г ориз, 2 чушки, 2 моркова, 1 малка глава целина, 3 домата, 3-4 стръка лук, 150г грах, 3 с.л. олио, 300г доматено пюре, черен пипер и сол
Нaчин на приготвяне: Варим ориза 20 мин в подсолена вода, след което го отцеждаме. Измиваме доматите, чушките, морковите и целината. Нарязваме доматите на кубчета, лука - на ситно, а останалите зеленчуци - на тънки и дълги ивички.
В тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука. Изсипваме зеленчуците и граха, подправяме със сол и черен пепер и задушаваме10-12 мин. Разбъркваме ориза с доматеното пюре и го изсипваме при зеленчуците. Оставяме ястието още 2-3 мин на котлона.
Кошнички
Прoдукти: 1 пакетче краве масло,60 г пудра захар, 1 жълтък, настърганата кора на 1 лимон, 250 г брашно; за крема: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 2 жълтъка, настъргана кора от 1 лимон, сок от половин лимон, 1 к.ч. светъл ром, 150 г ситно счукани орехи, шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, кората от лимона и брашното. Замесваме меко тесто. Правим малки топчета и ги слагаме в къдрави формички, намазани с масло, като с пръст разстиламе тестото по дъното и стените на формичките, така че да се образуват “кошнички”. Печем в умерена фурна.
Разбиваме със захарта маслото за крема, прибавяме един по един жълтъците, кората и сока на лимона, рома и орехите. Всичко разбъркваме много добре. Изваждаме изпечените “кошнички” и ги препълваме с приготвения крем без да заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от кашкавал
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме кашкавала и прибавяме към него две яйца, 2 с.л. галета, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Замесваме тесто и оформяме крокети, които панираме в третото яйце, в останалата галета и пак в яйцето. Запържваме ги в гореща мазнина.
Бадемов крем
Продукти за 4 порции: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...
Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото,...
Вегетариански равиоли Продукти за тестото: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1...
Ликастата (Lycaste) е орхидея от планините на тропическа Америка. Наречена е на известна красавица от древногръцката митология. В родината й я наричат Бялата монахиня. Родът включва около 35 вида. Тов...