ЗАКУСКА
Мекици без мая
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от макарони
Продукти за 4 порции: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.
Телешко задушено с картофи
Продукти за 4 порции: 800 г телешко филе, 1ч.ч. прясно мляко, 500г картофи, 1/2ч.ч. сметана, 2 глави лук, сол, пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме едната глава лук на ситно, смесваме я с подправките и овалваме с получената смес месото. Печем го на скара, като отдолу слагаме тавичка с вода. Задушаваме леко другата глава лук. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме на едро. Нагряваме млякото, докато започне леко да дими. Прибавяме картофите и бъркаме постоянно около 5 мин. Отдръпваме от огъня и прибавяме сметаната с втората глава лук. Разпределяме месото на порции и заливаме с картофената смес.
Кейк с ябълки
Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и забъркваме средно твърдо тесто. Разстиламе го в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Шницел с гъби и домати
Продукти за 4 порции: 600 г телешко, свинско или овнешко месо от бута, 200 г гъби, 200 г домати, олио, краве масло, чесън, сол, доматен сос.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 шницела, начукваме и посоляваме. Изпържваме в разтопено масло нарязаните на парченца гъби и нарязаните на половинки домати. Посоляваме. Изпържваме шницелите от двете страни в сгорещено олио, подреждаме ги в съд за сервиране, покриваме с домати и гъби и заливаме с доматен сос, в който сме прибавили малко счукан чесън.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
От брега на реката високите каменни стени на замъка, кацнали върху 40-метрова отвесна скала, създават впечатлението, че това е сурова военна крепост. Когато обаче прекосите входния тунел, ще се отзове...
Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...
Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...
Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...