ЗАКУСКА
Мини кроасанчета
Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кремсупа от леща със стар фасул
Прoдукти: 250 г пюре от леща, 250 г пюре от стар фасул, 1,2 л зеленчуков бульон, 100 г заквасена сметана, 100 г краве масло, сол, черен пипер, 2 яйца, 100 г по-стар бял хляб
Нaчин на приготвяне: Смесваме добре двете пюрета и наливаме в тях бульона с бъркане. Загряваме супата, подправяме я със сол, черен пипер и 50 г масло и я оставяме да клокне. Сваляме я от огъня и като поизстине, я застройваме с разбитите яйца и после със сметаната. Сгорещяваме останалото масло и пържим в него до поруменяване като бъркаме непрекъснато нарязания на кубчета хляб. Гарнираме супата с крутоните непосредствено преди сервиране.
Яхния с наденица
Прoдукти: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.
Пилаф с плодове
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, четвърт пакетче краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в разтопеното масло, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Прoдукти: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Овесени ядки с ябълки
Прoдукти: 4 с.л. овесени ядки, 4 с.л. сладко сухо мляко, 3 сладки ябълки, 150 мл вода, сокът на 1 голям лимон, 120 г орехови ядки, 1 банан.
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки за 10 часа в студената вода. После добавяме към тях настърганите ябълки, лимоновия сок и сухото мляко. Разливаме сместа в купички и украсяваме с парченца банан и орехови ядки.
Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...
Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...
Клематисите са увивни храсти или полухрасти, които се закрепят с помощта на видоизменени листни дръжки. Те достигат до 15-20 м височина. Листата са срещуположно наредени, прости или сложни, съставе...
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...