Още рецепти » 02 март

 02 март

ЗАКУСКА

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

ОБЯД

Супа с макарони и калмари

Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.

Ефектно руло

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 филии хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чушка, 50 г сланина, 1 с.л. краве масло, 2 яйца, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. горчица, 2 с.л. счукани фъстъци, сол, смлян черен пипер, 4 резена шунка, 4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 твърдо сварено яйце, копър.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба. Нарязваме ситно лука, чесъна и чушката. Нарязваме сланината на кубчета, накълцваме магданоза. Загряваме маслото и в него изпържваме сланината. Добавяме лука, чесъна и чушката. Задушаваме. Загряваме фурната до 180 градуса. Омесваме каймата с яйцата, отцедения хляб, доматеното пюре, горчицата, фъстъците, магданоз, лучената смес, сол и черен пипер на вкус. Отделяме 400 г от омесената кайма. Върху кухненския плот разстиламе кърпа, а отгоре слагаме фолио. Върху него разстиламе каймата на пласт с дебелина 1,5 см. Отгоре подреждаме шунката. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Слагаме го в средата на правоъгълна тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио и печем около час и половина. От заделената кайма оформяме малки кюфтенца и ги изпържваме в олио. Сервираме рулото в средата на голяма овална чиния. Отстрани нареждаме кюфтенцата. Украсяваме с резенчета яйце и стръкчета копър.

Торта „Шварцвалд”

Прoдукти: 700 г вишни от вишновка (без костилките), 1 шоколадов блат за торта (25 см диаметър), 750 мл сметана, 100 г захар, 1 с. л. царевично нишесте, 1 пръчица канела, вишновка, шоколадови стърготи-ни.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме блата на три тънки пласта. Оставяме вишните да се изцедят. От-деляме 1 чаша вишновка. С част от нея разбъркваме нишестето на кашица. Кипваме вишновката с 2 с.л. за-хар и канела. После изваждаме канелата и прибавяме разтвореното нишесте. Слагаме вишновката отново да заври, добавяме вишните (оставяме 12 за украса) и разбъркваме внимателно, докато се сгъсти.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине. В голяма купа разбиваме сметаната с останалата захар, докато за-почне да образува твърди връхчета. Намазваме първия блат с тънък слой сметана. С помощта на шприц прибавяме отгоре 4 близко разположени купчинки сметана и запълваме останалото място с половината вишни. Поставяме втория блат и леко го притискаме. Покриваме последователно с останалите вишни и де-бел слой сметана. Поставяме третия блат, поръсваме го с вишновка и покриваме тортата отгоре и отстрани с останалата сметана. Правим с шприца 12 розички от сметана, върху всяка поставяме по една вишна, а средата на тортата и отстрани покриваме с шоколадови стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Мариновани ребърца

Прoдукти: 2 кг свински ребърца, 4 с.л. мед, щипка лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. винен оцет, 1 с.л. вода, 1 ч.л. горчица, 60 г масло, 2 големи глави лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме меда със соевия сос, лютия червен пипер и оцета. Смесваме горчицата и водата и ги прибавяме към медената смес. Измиваме ребърцата, подсушаваме ги и ги намазваме с маринатата. Оставяме ги на хладно място за 6-7 часа. Обелваме лука и го нарязваме на филийки. Изпържваме го до прозрачно в загрятото масло и го оставяме на топло. Изпичаме ребърцата на сгорещената скара, като ги мажем с маринатата. Поръсваме лука с черен пипер и сол и го объркваме с ребърцата.

Крем с лешници

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 2 пакетчета краве масло, 150 г лешници, 50 мл ром, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на слаб огън заедно със захарта, докато се сгъстят, след което отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Смесваме с разбитото масло, счуканите лешници, рома и ванилията. Разбиваме белтъците на сняг с 2 с.л. захар и 2 с.л. хладка вода. Прибавяме половината от белтъците към крема и леко разбъркваме. Разпределяме крема в чаши за сервиране и гарнираме с розички от останалите белтъци. По желание заливаме с разтопен шоколад.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветовете в кухнята

Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Текстилът в модерния дом

В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...

Малките гризачи на нокти

Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...

Начало