Още рецепти » 08 април

 08 април

ЗАКУСКА

Баница с домашна юфка

Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.

ОБЯД

Супа от леща с пушени ребра

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.

Свинско с гъби

Прoдукти: 700-800 г свинско месо, 100 г гъби, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме чесъна и лука и ги нарязваме на ситно, а месото и гъбите нарязваме на парченца. Сгорещяваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме в него за около 5 мин месото и лука, като непрекъснато бъркаме. След това прибавяме брашното, което сме размили в малко вода, парченцата гъби, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин.

Млечна ябълкова пита

Прoдукти: 220 г брашно, 160 г захар, 2 ч.л. бакпулвер, 3 яйца, 100 г масло, 4 големи ябълки, 500 мл прясно мляко, канела, 2 пакета ванилов пудинг, 50 г бадемови люспи или орехи, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 80 г захар, 1 яйце, бакпулвера, маслото и 1 щипка сол омесваме ронливо тесто, разточваме и разстиламе в тортена форма, като правим бордче с височина 3 см. Обелените и нарязани на резенчета ябълки подреждаме върху блата и посипваме с канела. В 3 с.л. мляко размесваме останалата захар и ваниловия пудинг. Останалото мляко кипваме и прибавяме постепенно пудинговата смес при непрекъснато бъркане. Кипваме отново и оставяме сместа да позастине. Разбиваме двете яйца и ги добавяме към млечния крем. Изсипваме върху ябълките и поръсваме с ядките. Печем 45 минути в загрята на 175 градуса фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо с кашкавал

Прoдукти: 1 пиле, 4 яйца, 1 к. ч. брашно, 1 ч. ч. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата с настъргания кашкавал, брашното и ситно нарязания магданоз. Добавяме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Гребем с лъжица от тази смес и оформяме кюфтенца, които изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Тригуни

Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фуксия украсява двора и терасата

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина”. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцве...

Билкови напитки

Сироп от боровинки Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар. Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. З...

Вашите вкусотии с дреболии

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА Пилешки дробчета по селски Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън. Нaчин на приготвяне: Измиваме др...

Ботаническата градина в Мадрид

При управлението на крал Филип II в средата на XVI век била създадена първата ботаническа градина близо до двореца в Аранхуес. Втората е била създадена в Мадрид, разположена на три тераси на брега на ...

Начало