ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.
ОБЯД
Супа от бамя
Продукти за 4 порции: 1 шепа суха бамя, половин буркан стерилизирани домати, 1 глава лук, 1 л вода, 1 ч.л. захар, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с водата и слагаме тенджерата на огъня. Щом водата заври, посоляваме и подправяме със захар, чубрица и черен пипер. Десетина минути преди да свалим от огъня, слагаме и бамята.
Яхния с наденица
Продукти за 4 порции: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.
Газилер халва
Прoдукти: 2 ч.ч. препечено брашно (пшенично), 1 ч. ч. захар, 2 ч. ч. вода, 125 г краве масло, 2 с. л. розова вода
Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло изсипваме брашното, разбъркваме го няколко пъти и го заливаме със сиропа, приготвен от водата и захарта и ароматизиран с розовата вода. Разбъркваме добре сместа и я разстиламе в тавичка, а като изстине я нарязваме на парчета. Халвата може да се приготви и с прясно мляко вместо с вода.
ВЕЧЕРЯ
Омлет на пара
Прoдукти: 4 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. грах от консерва, 1 домат, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме яйцата, добавяме млякото, граха, обелените и нарязани на дребно домати, олиото и сол на вкус. Изсипваме сместа в намаслен съд и печем 20 мин на водна баня при умерена температура.
Ябълки в малинов сироп
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.
Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...
Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...
Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...