ЗАКУСКА
Мафиши
Прoдукти: 300 г брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 1 жълтък, 1 с.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 щипка сода бикарбонат, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко. Прибавяме разбития жълтък, захарта, олиото и брашното. Омесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина 4-5 мм. С резец нарязваме кората на ленти или на квадратчета. Пускаме ги в голямо количество силно сгорещена мазнина и ги пържим, докато станат златисти.
ОБЯД
Гъбена чорба
Продукти за 4 порции: 250 г пресни гъби, 1 главичка лук, 50 г масло, 1 супена лъжица брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, посоляваме и слагаме да се запържат заедно със ситно нарязания лук. Оставяме ги да поврят в соса, който пуснат. Прибавяме брашното, сипваме кипяща вода и след като гъбите се сварят добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Чомлек яхния
Прoдукти: 500 г дребен лук, 2 глави чесън, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 кафена чаша олио, 3 домата от консерва, няколко зърна бахар, 1 дафинов лист, 1 супена лъжица брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета морковите и целината. Заливаме ги заедно с чесъна и лука с 2 ч.ч. вода. Добавяме олиото, нарязаните на дребно домати, зърната черен пипер, бахара, дафиновия лист, размитото с малко студена вода брашно. Варим около 5 мин. След това изсипваме ястието в керамичен съд с малък отвор /чомлек/, замазваме капачето с тесто и оставяме да се задушава на тих огън.
Юфка с ябълки
Прoдукти: 300 г юфка, 4 ч.ч. прясно мляко, 60 г краве масло, 5 яйца, 1 к.ч. захар, 500 г ябълки, 1 ч.л. канела, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме в гевгир. Обелените и почистени от семките ябълки настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с юфката и ги прехвърляме в намазнена тавичка. Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и разтопеното /но не препържено/ масло. Заливаме с тази смес юфката и я печем в умерена фурна до равномерно поруменяване. Преди сервиране наръсваме с канела.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пилешки бутчета
Продукти за 4 порции: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, половин връзка магданоз, 4 с.л. брашно, 6 с.л. галета, 8 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме с чиста кърпа. Натриваме ги с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме яйцата с млякото. Отделяме листенцата на измития магданоз и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме брашното, галетата и магданоза. Потопяваме бутчетата в яйчената смес, а после в брашнената, като притискаме с ръка, за да прилепне добре панировката. Сгорещяваме олиото в тиган и изпържваме бутчетата до златисто. Подреждаме ги в тавичка и печем 35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Малинов мус
Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края на съда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.
Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ...
Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...
Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...
Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...