ЗАКУСКА
Милинки с яйчна заливка
Прoдукти: 600 г брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2-3 с.л. олио, 15 г мая за хляб, 1/2ч.л. сол, 1 к.ч. натрошено сирене; зa заливката: 2 яйца, 100 г разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята със солта и малко топла вода и я оставяме да втаса. После наливаме затоплената вода, прибавяме разбитото яйце, киселото мляко и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса. Късаме с ръце топчета от втасалото тесто и ги нареждаме в обилно намаслена тавичка, като помежду им слагаме парченца сирене. Приготвяме заливка от разбитите яйца и разтопеното масло и поливаме с нея милинките. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна. След това отстраняваме похлупака и допичаме още 15 мин.
ОБЯД
Агнешка супа със зеленчук
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.
Кебап във фолио
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 15 средни гъби, 4-5 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло (мас), 2-3 с.л. лютеница (кетчуп), 3-4 домата, черен пипер, чубрица, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, прибавяме ситно нарязаните гъби и домати, лютеницата (кетчупа), виното и подправките. Посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко и оставяме на хладно за 24 часа. Оформяме 5 листа фолио, намазваме ги с мазнина и разпределяме отгоре готовата смес, като добавяме по 1 люта чушка и бучка масло(мас). Увиваме кебапа във фолиото и го печем в умерено загрята фурна.
Ягодово суфле
Прoдукти: 500 г ягоди, 150 г захар, 2 яйца, 50 г брашно, 200 мл течна сметана, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 50 г захар и ги оставяме да попият захарта, след което отцеждаме ягодовия сок. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и 1 щипка сол. Накрая сипваме отцедения ягодов сок, внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем 30 мин в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета по тревненски
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.
Мус с текила
Прoдукти: 400 мл подсладена сметана, 4 лимона, 8 желирани бонбона, 4 листчета желатин, 50 мл текила, 3 жълтъка, 4 пурички с лимонов крем, 4 с.л. захар за жълтъците, 2 кивита, оцветена в зелено кристална захар
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме лимоните. Изцеждаме сока и настъргваме малко от кората. Оставяме желатина да омеква в студена вода, докато набъбне. В метална купа на водна баня разбиваме жълтъците и захарта, докато се получи стегната смес. Прибавяме готовия желатин и разбъркваме. Дръпваме съда от огъня и прибавяме лимоновия сок и текилата. Не спираме бъркането, почти до изстиването на сместа. В отделен съд обработваме сметаната и по малко я прибавяме към желатиновата смес, като разбиваме с миксер. Накрая прибавяме нарязаните на ситно бонбони и разпределяме в големи чаши. Оставяме за 3-4 часа в хладилника. Сервираме с оваляните в зелена захар колелца от лимон и резенчета от киви. Украсяваме с пуричките.
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...
Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...
Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...
Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...