Още рецепти » 30 октомври

 30 октомври

ЗАКУСКА

Панирани сандвичи с шунка

Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото иго смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с гъби

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 200 г пресни гъби, 1 червена пиперка, 1 зелена пиперка, 3 моркова, 2 домата, 1 глава лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 стръкче чубрица, девесил, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим на умерен огън. Щом поомекне прибавяме ситно нарязаните лук и моркови, а след десетина минути – нарязаните на малки парченца чушки и домати. Отделно нарязваме гъбите на филийки и ги запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме червения пипер и брашното и разбъркваме. Разрешдаме запръжката с малко бобена отвара и я сипваме в супата. Слагаме клончето чубрица, захлупваме и варим още 15 минути. Към края на варенето отстраняваме чубрицата, опитваме на сол и поръсваме с наситнените девесил и магданоз.

Говеждо, задушено с лук

Прoдукти: 600 г говеждо месо от предната част, 2 глави лук, 50 г свинска мас, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маста и задушаваме в нея ситно нарязания лук до златист цвят. Прибавяме месото, което предварително сме нарязали на кубчета /по 5-6 за всяка порция/, задушаваме леко и заливаме с бульона. Посоляваме ястието, поръсваме го с черен пипер и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Прибавяме препеченото до златисто брашно, за да сгъстим соса, и задушаваме още 5-6 мин.

Кекс с какао и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине.

ВЕЧЕРЯ

Дроб с праз

Прoдукти: 500 г черен дроб, 5 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мас, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: В тиган на слаб огън стопяваме маста и задушаваме в нея нарязания на тънки колелца праз. Поръсваме с черен пипер. Към праза прибавяме нарязания на кубчета дроб. Пържим още 7-8 мин. Накрая подправяме със сол и с лимонов сок.

Крем „Ананас”

Прoдукти: 500 г сметана, сокът от 1 лимон, 1 компот от ананас, 1 ч.ч. пудра захар, 4 ч.л. желатин, 2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и го оставяме добре да набъбне. Загряваме сока от компота и в него с бъркане, без да позволяваме да завира, разтваряме набъбналия желатин. Оставяме да поизстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Прибавяме с биене един по един жълтъците и лимоновия сок. Избъркваме добре. Разреждаме със сока от компота и прибавяме парчетата ананас. Разбиваме белтъците с кристалната захар на гъст сняг и лъжица по лъжица го объркваме в крема. Тази хомогенна смес наливаме в купичките и оставяме в хладилника поне 3-4 часа, за да стегне добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

От какво се нуждае вашето дете?

Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...

Цветът в нашия дом

В продължение на дълги години бяхме свикнали да мислим, че най-важни в дома ни са мебелите, но съвременният им дизайн -пределно опростен, изключително функционален и почти лишен от индивидуалност, им ...

Идеалното лице

Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...

Начало