ЗАКУСКА
Зеленчукова баница с готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Гулаш
Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Мусака с кайма, тиквички и патладжани
Прoдукти: 1 кг кайма, 1 кг картофи, 3 патладжана, 3 тиквички, 3 домата, 1 глава лук, 5-6 печени чушки, сол, черен пипер, кимион; за заливка: половин кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с подправките и ситно нарязания лук и запържваме. Отделно запържваме нарязаните на колелца тиквички и патладжани. Намазняваме дъното на подходяща тавичка и редим картофи нарязани на филийки, ред домати, ред патладжани, ред тиквички. Между всеки ред слагаме от плънката с каймата. Запичаме 40-50 минути и слагаме заливката. Връщаме във фурната и печем до готовност.
Пудинг от дюли
Прoдукти: 3 средно големи дюли, 2-3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 5 с.л. счукан сухар, 4 яйца, галета за поръсване на формата.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Обелваме дюлите, настъргваме ги и ги запържваме в разтопеното масло. Оставяме ги да изстинат и след това ги смесваме със захарта, счукания сухар и добре разбитите жълтъци. Накрая прибавяме лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци, като внимателно разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма. Печем пудинга, докато започне да се отделя от формата. Поднасяме го поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Мексикански стекове
Прoдукти: 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 2 филии бял хляб, 60 г стафиди, 400 г кайма (смес), 1 ч.л. счукан кориандър, 1 яйце, черен пипер, сол, 400 г печени чушки, 400 г домати (може и консерва), 400 г сварен боб, джинджифил, 3 с.л. лимонов сок, 80 мл вода, 150 мл сос чили, 5 с.л. олио, 2 стръка зелен лук, 1 малка глава лук.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно двете глави лук, чесъна и лютата чушка. Смиламе хляба и стафидите и ги прибавяме към каймата. Добавяме лука, част от чесъна и лютата чушка, кориандъра, яйцето, черния пипер и солта. Всичко омесваме и оформяме 4 стека. Нарязваме малката глава лук, чушките и доматите. Загряваме 1 с.л. олио и в него задушаваме лука, останалия чесън и люта чушка, чушките и джинджифила. Прибавяме доматите, боба, лимоновия сок, малко вода и чили соса. Объркваме всичко и варим на умерен огън 10 минути. Накрая прибавяме зеления лук, нарязан на пръстенчета. В останалото олио изпържваме до златисто стековете, а ако желаем, ги печем на скара, като ги намазваме предварително с олио. Сервираме стековете със зеленчуковия сос.
Крем “Шарлота”
Прoдукти: 500 г прясно мляко, 4 яйца, 20 г желатин, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с млякото и захарта и кипваме сместа на огъня. Прибавяме ванилията и разтворения в малко вода желатин. Варим десетина минути на умерен огън. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме, докато сместа изстине /но не трябва да желира напълно/. Прибавяме белтъците, които сме разбили на пухкав сняг с 2 с.л. вода, и внимателно разбъркваме. Разливаме крема в широки стъклени чаши и го оставяме да желира.
Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...
Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...
Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...
Мисълта за скоро започналат учебна година и дългите месеци, пълни с уроци и домашни, определено притеснява родителите. Те невинаги знаят как да помогнат на децата си да се разтоварят от напрежението. ...