Още рецепти » 02 февруари

 02 февруари

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Кремсупа с топчета

Прoдукти: 1 пакетче кайма от 250 г, 1-2 картофа, 1/2 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. брашно, 1 чушка, 1 глава лук, 1 морков, 3-4 скилидки чесън, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, черен пипер, малко чубрица, магданоз, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с малко сол, чубрица и черен пипер на вкус. От сместа оформяме малки кюфтенца (излизат около 30), които овалваме в брашно. В средно голяма тенджера сипваме 1,5 л вода, 1 с.л. сол и 1-2 с.л. олио. Изчакваме да кипне и пускаме кюфтенцата. Нарязваме лука и чушката на ситно, а морковът настъргваме на ренде. Сипваме зеленчуците при врящите кюфтенца. Добавяме ориза, ситно нарязаните картофи и обелените скилидки чесън. Оставяме всичко да ври на тих огън. Внимателно изваждаме кюфтенцата и пасираме супата. Разбиваме брашното с киселото мляко и яйцата и добавяме към супата. Връщаме кюфтенцата и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Свинско с ряпа

Прoдукти: 800 г свинско месо, 500 г ряпа, 10 сушени червени пиперки, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и измиваме свинското месо. Нарязваме го на парченца и го слагаме в тенджера заедно с обелената, измита със студена течаща вода и нарязана на парченца ряпа. Прибавяме половината от мазнината, посоляваме на вкус и заливаме с 1 1/2ч.ч. топла вода. Варим на слаб огън, докато омекне месото. Отделно накисваме за няколко часа пиперките в студена вода. След това ги отцеждаме, нарязваме ги на парченца и ги запържваме в останалата мазнина заедно със смления червен пипер. Прибавяме запържените пиперки към ястието и продължаваме да варим на слаб огън под похлупак, докато остане на мазнина.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Акула в белтъчена паста

Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.

Саварини със сметана

Прoдукти: 1 пакет /300 г/ саварини, 300 г кристална захар, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. ром, 1 кофичка сметана, 1 ванилия, 3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Изваждаме готовите саварини от пакета и изрязваме в горната им част капачета. Напояваме ги с горещ сироп, приготвен от кристалната захар, водата и рома, подреждаме ги на 1 ред в подходящ съд и ги оставяме да изстинат. Върху тях шприцоваме сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, а най-отгоре слагаме изрязаните капачета – цели или разделени на две части, като крилца.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пилешки супи

Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...

Консервиране на свинско месо

Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...

Размножаване на хризантеми

Как се размножават китайски и японски хризантеми – пита Иван Германов от Стара Загора. Господин Германов, От питането се разбира, че проявявате интерес към придобилите изключителна ...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Начало