Още рецепти » 16 юни

 16 юни

ЗАКУСКА

Пържени филийки

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Шарена чорба

Прoдукти: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.

Родопска плакия от гъби

Прoдукти: 400 г ситни гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме дребни гъбки, почистваме ги и ги слагаме цели в тенджерата. Наливаме 1 ч.ч. вряла вода, добавяме олиото и варим на умерен огън. Когато водата поизври и гъбите омекнат, прибавяме брашното, размито в малко вода. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим ястието още 10-15 минути на слаб огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с лимонов сок.

Кекс без масло

Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180ºС. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.

ВЕЧЕРЯ

Олимпийски кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 600 г целина (глави), 600 г моркови, 200 г масло, 100 г лук, 150 г ориз, 10 яйца, 100 г брашно, 250 г мляко, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги пържим, като най-напред слагаме морковите, после целината и накрая картофите. От половината брашно с част от млякото и маслото правим гъст сос бешамел, които добавяме към зеленчуците, заедно с настъргания лук. Слагаме солта, сварения ориз, част от яйцата и подправките. От полученото тесто правим кюфтета, които панираме в брашно и яйца. Пържим в гореща мазнина.

Желе от вишни

Прoдукти: 1 кг вишни, 550 г захар, 50 г желатин, 1 ч.ч. бяло вино, 1 щипка винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме вишните и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги заедно със захарта в 1 л вода, след което ги отцеждаме. Към горещия отцеден сироп прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода. Прибавяме след това виното и винената киселина и разбъркваме. Изстудяваме формата, в която ще правим желето, като я обливаме със студена вода или я слагаме върху лед. Сипваме малко от течността за желето в охладената форма и разклащаме, за да се облеят стените. След това нареждаме на дъното един ред от отцедените вишни и заливаме с течността. Когато този пласт желира, нареждаме втори ред с вишни и отново заливаме с течност. Продължаваме така, докато формата се напълни. Изчакваме всичко да желира, потапяме формата за кратко време в гореща вода и я обръщаме в подходяща чиния.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Първолак вкъщи

Вашето момченце или момиченце тази година за първи път е прекрачило прага на училището. За него това е нова среда, нови хора, нов начин на общуване. Всеки родител е в състояние да създаде атмосфера, к...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Можем ли да си произведем сусам?

България се намира на северната граница на виреенето на сусама. Топлолюбивата култура у нас се отглежда само в най-южните райони. Сусамът е едногодишно тревисто растение. Корените му са слабо развит...

Начало