Още рецепти » 17 септември

 17 септември

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Гъста супа от миди и скариди

Прoдукти: 1 кг миди с черупките, 250 г сварени скариди, 150 г ориз, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 2 люти чушки, 1 червена пиперка, 1 жълта пиперка, 1 морков, 1 парче целина, 40 г краве масло, 4 ч.ч. силен рибен бульон, 2 пъпки карамфил, 1 ч.л. сушен естрагон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязаните целина и морков и също ги запържваме. После сипваме ориза и пържим още 2-3 мин. Нарязваме лютите чушлета на пръстенчета, слагаме ги при ориза, сипваме бульона и подправяме с естрагона, счукания карамфил, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Отделно варим почистените миди в подсолена вода. След 3-4 мин ги изваждаме и ги слагаме в супата заедно с почистените скариди и нарязаните пиперки. Варим още 5-6 мин и поднасяме супата гореща.

Яхния от дребна риба

Прoдукти: 800 г дребна сладководна риба, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме леко осолената риба и пържим 5-6 мин. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Поръсваме червения пипер, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. Накрая опитваме на сол и поръсваме със ситно нарязан джоджен.

Оризов сладкиш

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 3 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 400 г готово бутер тесто, 250 г кокосово брашно, 5 с.л. светъл ром, 1-2 с.л. пудра захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме леко прясното мляко, прибавяме почистения и измит ориз и сваряваме до омекване, след което подслаждаме. Оформяме тестото на кръг и го разстиламе на дъното на формата, което сме поръсили с накиснатото в рома кокосово брашно. Върху тестото разстиламе сварения ориз и печем сладкиша в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Зеле на тиган

Прoдукти: 1 средна прясна зелка, 5 скилидки чесън, олио (зехтин), 2 с. л. соев сос, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички зелето и задушаваме в малко подсолена вода до омекване. Отцеждаме и го оставяме настрана. Сипваме в тигана олиото и задушаваме в него чесъна. Прибавяме зелето и подправките. Преди сервиране поливаме със соев сос и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Круши “Дипломат”

Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Когато кожата страда

От десетина години насам слагате, и то с удоволствие, един и същ дневен крем. Той е подходящ за вашия тип кожа, безспорно подобрява вида й, прави я мека и свежа. От известно време обаче, непосредствен...

НИШ – близък и непознат

Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...

Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...

Бутракът ще ви избави от кожните проблеми

Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...

Начало