Още рецепти » 22 декември

 22 декември

ЗАКУСКА

Орехова пита с мармалад

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.л. канела, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, мармалад, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, след което при непрекъснато биене прибавяме последователно към тях киселото мляко, размесено със содата, захарта, олиото и канелата. Накрая прибавяме смлените орехови ядки и брашното. Замесваме средно твърдо тесто, което разделяме на три части. Двете части разстиламе на дъното на намаслена и набрашнена тавичка, така че да получим слой с дебелина 2 см. Отгоре намазваме обилно с мармалад. Третата част от тестото разточваме на кора с дебелина 5 мм. От кората изрязваме лентички, които кръстосваме като решетка върху мармалада. Печем питата в силна към умерена фурна. Поднасяме я поръсена с пудра захар.

ОБЯД

Кокоша чорба с орехи

Продукти за 5 порции: 1 кг месо от кокошка, 60 г краве масло, 2 глави лук, 350 г орехови ядки, 3-4 с.л. оцет, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, 2-3 щипки счукан карамфил, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и го сваряваме в подсолена вода. Щом се свари, прибавяме счуканите орехи, оцета, ситно нарязаните лук и магданоз, карамфила и маслото. Варим супата още 5-6 мин. Сервираме я поръсена със ситно нарязан пресен лук.

Мусака с кайма и кисело зеле

Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, зелев сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички и го задушаваме в равни части вода и зелев сок. Когато омекне, прибавяме 1 к.ч. олио и го запържваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в отделен съд в останалото олио. Когато порозовее, прибавяме каймата и също я запържваме. Поръсваме червения и черния пипер. Покриваме дъното на тавичка с половината от зелето. Върху него разстиламе каймата, а върху каймата – останалото зеле. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, и печем в умерена фурна. Заливаме готовата кайма с яйцата, разбити с киселото мляко, и допичаме десетина минути в силна фурна.

Торта “Ветрило”

Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 с. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г шоколад, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме с миксер жълтъците с по-голямата част от захарта. Когато побелеят, снемаме ги от огъня. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Добавяме останалата захар към белтъците. С леко бъркане съединяваме белтъците с жълтъците. Добавяме чрез ръсене брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разделяме пухкавата смес на 4-5 части и ги изпичаме по отделно на дъното на тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Разбиваме сметаната за крема в порцеланов съд, поставен върху лед. Добавяме захарта, стопения хладък шоколад и кафето. Разбиваме до получаване на еднородна смес. Накрая ароматизираме с ванилията. Оставяме опечените пластове до изстинат и ги слагаме един върху друг, като между тях намазваме с крема. Единия от блатовете оставяме ненамазан. Върху него изсипваме разтопената захар, която е получила светлокафяв цвят. С остър нож, намазан с масло, разрязваме триъгълници, които нареждаме, след като изстинат, върху най-горната кора но тортата, предварително намазана с много тънък пласт крем.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от кокошка и картофи

Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 300-400 г сварено месо от кокошка, 2 глави кромид лук, 3 яйца, 1 к. ч. галета, 1 к. ч. олио, сол, черен пипер, магданоз

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме свареното месо и го накълцваме на ситно. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Смесваме всичко с нарязания на ситно (настърган на едро ренде) лук, жълтъците, ситно нарязания магданоз, солта и черния пипер. Омесваме добре, правим кюфтета, които топим най-напред в добре разбитите белтъци, а после в галета. Пържим ги до поруменяване в сгорещеното олио.

Карамелизиран портокал

Прoдукти: 6 големи портокала, 225 г захар, 250 мл вода , 6 зърна карамфил, 4 с.л. портокалов ликьор

Нaчин на приготвяне: Корите от два добре измити портокала нарязваме на тънки ивички. Заливаме ги с вода и ги държим на слаб котлон около 5 мин. Прецеждаме водата, но не я изхвърляме. Обелваме останалите портокали. Всеки един разрязваме, но не докрай на 4 части. Събираме горните краища на резенчетата с клечка за зъби и ги аранжираме в десертни чинии. Възвираме водата, захарта и карамфилчетата. Оставяме сместа да ври, без да я бъркаме, докато придобие светлокафяв цвят. Сваляме сиропа от котлона и на струйка наливаме водата от портокаловите кори. Връщаме сместа на огъня и я кипваме. Прибавяме ликьора и горещия сироп и изливаме върху портокалите. Разпределяме ивичките портокалови кори отгоре върху плода във всяка порция, покриваме с фолио и оставяме десерта да изстине. След това го държим поне 3 часа в хладилник. Този десерт става изключително вкусен, ако държим портокалите цяло денонощие в хладилника, като периодично ги обливаме със сиропа. Преди да ги сервираме отстраняваме клечките за зъби.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Домашни кетчупи

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Как да си приготвите настойка от алое?

Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпа...

Начало