ЗАКУСКА
Кекс с шунка и кашкавал
Прoдукти: 5 яйца, 150 г масло, 150 г шунка, 150 г кашкавал, 200 г брашно, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и при непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера, настъргания кашкавал и нарязаната на ситно шунка. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме в намазана с масло кексова форма. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Чорба от мерлуза
Прoдукти: 500 г мерлуза, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, 2 жълтъка, 8-10 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я оставяме да престои 1-2 часа на студено.Заливаме нарязаните на едро целина и морков с 6-7 ч.ч. студена вода, прибавяме дафиновия лист, зърната черен пипер и сол на вкус и варим, докато корените омекнат. Отделно нарязваме лука на едро и го запържваме в олиото. Сипваме брашното и също го запържваме. Когато стане златисто, прибавяме обелените и настъргани домати. Сипваме запръжката при сварените корени, възваряваме и прецеждаме бульона. Пускаме в него нарязаната на хапки риба и нарязаните на кубчета картофи. Варим още 15-20 мин, докато омекнат картофите. Застройваме чорбата с разбитите жълтъци. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Топчета в кисело мляко
Прoдукти: 400 г кайма (смес), 500 г дребни лукчета, половин глава стар лук, 3 с. л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к. ч. олио, 1 яйце, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сол, сух джоджен
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, нарязания на ситно лук, черен пипер, сол и канелата. Оформяме от нея топчета, големи колкото орех, овалваме ги в 1 с. л. от брашното и ги опържваме до златисто в част от олиото. Попарените и обелени лукчета изпържваме в останалото олио до златисто, поръсваме с останалото брашно и пържим още 3-4 мин. Разреждаме с горещ бульон или гореща вода и щом сместа заври, прибавяме разбитото кисело мляко. Сгъстяваме соса и пускаме в него топчетата. Оставяме ги да врят в соса на умерен котлон 10-15 мин. Досоляваме, поръсваме със сухия джоджен и подправяме със счукания чесън.
Орехова пита
Прoдукти: 500 г готови кори, 250 г захар, 200 г счукани орехи, 150 г стафиди, 200 г мармалад, 250 г краве масло, лимон
Нaчин на приготвяне: В намазнена тавичка нареждаме една върху друга 6 кори, като между всяка мажем с разтопено масло. Върху шестия пласт ръсим захар, орехи, стафиди, настъргана лимонова кора и намазваме тънък слой мармалад. Покриваме пак с 5-6 кори като всяка напръскваме или намазваме с масло. Заливаме сладкиша с останалото масло и печем в предварително загрята умерена фурна. Можем преди сервиране всяко парче да украсим със шприцована разбита сметана.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дробчета в гювечета
Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.
Шоколадова пяна
Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Прибавяме брендито. Постепенно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.
Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...
Торта със сини сливи Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ...
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...