ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа пюре от пресни домати
Продукти за 5 порции: 750 г домати, 1 ч.ч. ориз, 50 г пушени гърди, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. захар, 30 г краве масло, дафинов лист, черен пипер, сол, 6-7 ч.ч. костен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пушените гърди, морковите, целината и лука. Запържваме ги в мазнината и прибавяме към тях 500 г обелени и настъргани домати, чесъна, захарта и по-голямата част от ориза. Заливаме с част от бульона, кипваме и варим 25-30 мин на тих огън, като към края на варенето посоляваме и прибавяме дафиновия лист. Прекарваме сварените продукти през сито, разреждаме полученото пюре с останалия бульон и прибавяме маслото. Отделно в малко мазнина задушаваме останалите обелени и нарязани домати. Сваряваме ориза в малко бульон. Прибавяме задушените домати и сварения ориз към супата, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Мусака - мозайка
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 2 глави лук, 2 моркова, 1 глава целина, 3 картофа, 1 тиквичка, 1ч.ч. зелен фасул /нарязан на парчета/, 5 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Запържваме оризът в 2 с.л. от олиото, заливаме го с 300 мл гореща вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме лука на филийки, а морковите, целината, тиквичката и картофите - на кубчета. Сваряваме нарязаните зеленчуци в подсолена вода като ги пускаме последователно: моркови, целина и лук. Накрая сипваме тиквичките и картофите. След като се сварят запържваме зеленчуците в останалата част от олиото и добавяме ориза и нарязаните на ситно 2 домата и магданоз. Разбъркваме сместа добре и подправяме с черен пипер и сол. В намаслена тавичка нареждаме един ред домати, нарязани на филийки, а върху тях изсипваме на равномерен пласт зеленчуковата смес и покриваме отново с ред филийки от домати. Заливаме с яйцата, разбити с прясното мляко. Печем в умерена фурна до зачервяване.
Меринги
Прoдукти: 600 г козуначено тесто, 300 мл вода, 300 г захар, няколко капки ромова или конячена есенция, разредено пелте или бита сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Втасалото козуначено тесто слагаме в малки намаслени и набрашнени къдрави формички и печем в предварително загрята и силна фурна около 1 час. Оставяме сладкишчетата да изстинат и ги топим в сварения умерено гъст сироп. Напоените меринги разрязваме напречно и пълним с пелтето или разбитата сметана.
ВЕЧЕРЯ
Фатаери с кренвирши и кашкавал
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.
Крем с пъпеш и гарнитури
Прoдукти: 2 яйца, 4 жълтъка, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. пюре от добре узрял пъпеш, 1ч.ч.захар, 1 ч.ч. брашно, 1к.ч. сметана, 2с.л. карамелен сироп, 2-3 с.л. настърган шоколад, 1 щипка ванилия, 1 капка есенция ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и жълтъците със захарта, като отделяме 2-3 лъжички от нея. Поръсваме брашното, наливаме по малко от млякото, ароматизирано с ванилията и есенцията и обработваме с миксер. Слагаме на огъня и варим 2 минути след кипването на крема, без да спираме бъркането. Изсипваме пъпешовото пюре в горещата смес, пасираме на котлона за малко и разпределяме по купички. Оставяме настрани да стегне и при сервирането украсяваме отгоре с битата сметана, подсладена с отделената захар, и напръскваме с карамеления сироп.
Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...
Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....
Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...
Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...