ЗАКУСКА
Баница с изцедено кисело мляко
Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
ОБЯД
Супа от карфиол с месо
Продукти за 4 порции: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Телешко с ориз
Продукти за 4 порции: 400 г телешко филе, 400 г домати, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 3 чушки, 2 стръка пресен лук, сол, 2 с. л. олио, 1/2 ч. ч. бульон, 50 мл сухо червено вино, 1 ч. ч. ч. черен пипер, 1 с. л. червен пипер, риган.
Нaчин на приготвяне: Накисваме предварително ориза за 1 час във вряла подсолена вода. Месото, чушките и доматите нарязваме на едри парчета, лука - на пръстени, чесъна - на ситно. Месото, чесъна и лука задушаваме в тигана със сгорещеното олио и прибавяме чушките, доматите, бульона и виното. Държим на огъня под капак 5 минути, сипваме ориза, червения пипер и ригана и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол и червен пипер.
Мраморно руло
Прoдукти: 250 г смлени орехови ядки, 5-6 с.л. пудра захар, 2 белтъка, 2-3 с.л. какао, 2 с.л. ром; зa крема: 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. пудра захар, 2 сварени жълтъка, 1 ванилия, 1 с.л. кокосово брашно; зa украсата: 1 пакетче ниско калорично масло или сладка сметана, няколко разноцветни желе-бонбони, 1-2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме смлените орехови ядки, захарта, пресятото какао и рома. Разбъркваме сместа добре и я разстиламе върху пергаментова хартия на правоъгълна кора.
Разбиваме на пяна маслото за крема със захарта. Пасираме твърдо сварените жълтъци, докато още са топли, и ги прибавяме към маслото. Прибавяме също така ванилията и кокосовото брашно. Разбъркваме добре и разстиламе крема върху приготвената кора. Навиваме кората на руло и го загъваме в пергаментовата хартия. Оставяме го да престои 2-3 часа в хладилник. Преди да поднесем, намазваме рулото с разбитото със захарта масло /или сметана/ и поръсваме с нарязаните бонбони.
ВЕЧЕРЯ
Пита с телешки бъбреци
Прoдукти:250 г брашно, 60 г свинска мас, 2 яйца, 1 жълтък, сол; зa плънката: 3 телешки бъбрека, 500 г телешко месо, 100 г свинска мас, 2 глави лук, 1 морков, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: От пресятото брашно, яйцата, омекналата мас и щипка сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да отлежи 30 мин. Изкисваме бъбреците в смес от вода и оцет, отцеждаме, изплакваме ги със студена вода и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме месото на парченца. Овалваме бъбреците и месото в брашно и ги изпържваме в горещата мазнина заедно с нарязания на филийки лук и нарязания на малки кубчета морков. Поръсваме сол и черен пипер и наливаме малко топла вода. Задушаваме на умерен огън, докато месото омекне. По-голямата част от тестото разточваме на кръгла кора с диаметъра на тавичката, в която ще печем. Застиламе с нея намазнената тава. Отгоре разстиламе задушеното и леко охладено месо и покриваме с втора кора. Намазваме питата със жълтък и печем в умерена фурна.
Френски крем
Прoдукти: 1 и 1/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
Никулденски шаран Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), полов...
Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на м...
Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...
В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...