ЗАКУСКА
Кекс с телешки салам
Прoдукти: 200 г телешки салам, 150 г брашно, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 150 г пушено сирене с гъби, 1 бакпулвер, 1 ч.л. ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, пресятото с бакпулвера брашно, нарязания на дребни кубчета салам, черен пипер и сол на вкус. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаното на малки кубчета пушено сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена кексова форма. Поръсваме отгоре с ким и печем в гореща фурна. Нарязваме готовия кекс на филии и го поднасяме топъл.
ОБЯД
Бързо консоме
Прoдукти: 500 г крехко говеждо месо, 1 стрък праз, 1 морков, 1 парче целина, 2 л. вода, 1 глава лук, 2 карамфила, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го слагаме в тенджера заедно с бялата част на праза, моркова, целината и ситно нарязания магданоз. Заливаме с водата и бъркаме с дървена лъжица. Оставяме го да заври, без да спираме да бъркаме. Щом кипне, отстраняваме от огъня и добавяме лука със забодените по него карамфилчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме и варим до пълното омекване на продуктите. Щом бульонът е готов, прецеждаме и оставяме да се утаи.
Коварлък кюфте
Прoдукти: 600 г кълцано месо, 1 глава целина, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. ориз, 1 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. мазнина, 3 яйца, 1 ч.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Към месото прибавяме белтъците и ориза. Поръсваме с черен пипер и оформяме продълговати кюфтенца. В по-разлата тенджера сипваме студена вода, посоляваме я леко, добавяме срязаната на две глава целина и половината мазнина. След завиране на водата пускаме в нея оваляните в брашно кюфтенца. Варим до омекване и набъбване на ориза. Разбиваме жълтъците в малко студена вода, 1 ч.л. оцет и сипваме върху ястието. Варим до кипване.
Орехов сладкиш с канела
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. канела, 400 г брашно, 150 г орехови ядки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 8-10 мин маслото със захарта, прибавяме последователно жълтъците, които предварително сме отделили от белтъците, киселото мляко, в което сме разтворили содата, канелата и брашното. Разбъркваме добре сместа и прибавяме внимателно предварително разбитите на сняг белтъци и нарязаните орехи. Разбиваме леко, докато сместа поеме добавените продукти и изсипваме в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем сладкиша в умерено силна фурна, а след като изстине го нарязваме на полумесеци и поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Оряховски омлет
Прoдукти: 4 яйца, 3 картофи, 100 г шунка, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а чесъна счукваме. Нарязваме картофите на кубчета. Разбиваме яйцата като за омлет, а шунката нарязваме на малки парченца. В сгорещеното олио сипваме картофите, лука и чесъна, разбъркваме, захлупваме и задушаваме 20 мин на слаб огън. Щом картофите се зачервят, прибавяме разбитите яйца, посоляваме, поръсваме с черен пипер и пържим на силен огън, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме шунката и пържим още 3-4 мин, като внимаваме омлетът да остане сочен.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...
Вегетарианска супа Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода. Нaчин на пригот...
Болките в поясния дял на гръбначния стълб са особено чести. Най-вече се засягат хората в средната работоспособна възраст. Те са една от най-честите причини за загуба на трудоспособност сред физическит...
Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...