Още рецепти » 10 февруари

 10 февруари

ЗАКУСКА

Пърженки

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Чорба от картофи и ориз

Продукти за 5 порции: 350 г картофи, 60 г лук, 50 г ориз, 3-4 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме на слаб огън в олиото и 1-2 с.л. вода. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 5-6 ч.ч. вряща подсолена вода. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, прибавяме ориза и варим още 10 мин. Отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Задушен черен дроб

Продукти за 6 порции: 1 кг телешки или говежди черен дроб, 2 връзки корени за супа, 100 г сланина, 1-2 с.л. брашно, сол, черен пипер, червен пипер, 1 ч.ч. доматен сок, 150-200 г малки лукчета, 1 глава лук, 1 к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки, които шпиковаме с ивички сланина, овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина. В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук и поръсваме с червен пипер. Прибавяме ситно нарязаните корени за супа и задушаваме около 30 мин. Изваждаме половината от задушения зеленчук. Нареждаме изпържените филийки от дроба и покриваме с извадения зеленчук. Прибавяме обелените лукчета. Поръсваме с черен пипер, поливаме с доматен сок, в който сме размили малко препечено брашно, похлупвамее плътно с капак и задушаваме 40-50 мин на тих огън.

Морски скали

Прoдукти: 4 белтъка, 200 г захар, 100 г нарязани орехови ядки, масло и брашно за намазване и поръсване на тавата.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със захарта на топло, докато се сгъстят. Прибавяме орехите и разбъркваме. С чаена лъжичка вземаме от сместа и изсипваме в тава, заслана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем “скаличките” в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Зеленчуков бифтек

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера. Укрепете детското спокойствие За да се облекчат болното си ...

Как да пречистим бъбреците

В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...

Паркът Гюел и фантазиите на Гауди

Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...

От какво се нуждае тибухинaта

Тибухинaта (Tibouchina urvilleаna) е род, произхождащ от тропическите области на Америка, който включва около 200 вида. Известен е още и под синонима лазиандра. В Бразилия се оформя като висок до 6 м ...

Начало