ЗАКУСКА
Охлювчета с кашкавал
Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от попчета
Продукти за 4 порции: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Мусака от пилешко месо с тиквички
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4 тиквички, 2 глави лук, 4 домата, 60 г краве масло, 1 ч.ч. настърган кашкавал, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го сваряваме на тих огън. Обезкостяваме, нарязваме го на ситно и посоляваме. Запържваме в малко мазнина ситно нарязания лук и обелените и нарязани на кубчета тиквички. После сипваме малко вода и ги задушаваме. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и задушаваме още 5 мин. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от тиквичките, върху тях разстиламе пилешкото месо и покриваме с останалите тиквички. Заливаме ястието с 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато се образува розова коричка. Поднасяме мусаката, поръсена с черен пипер и ситно нарязан копър.
Орехов кекс с мед
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.
ВЕЧЕРЯ
Карфиол с шунка
Продукти за 4 порции: 1 малка главичка карфиол, 250-300 г пилешка шунка, 1 к.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко /или сметана/, 1 к.ч. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим карфиола в подсолена вода, към която сме добавили прясното мляко. Когато поомекне го отцеждаме и го накъсваме на розички. Нареждаме розичките в намаслен огнеупорен съд, а върху тях разстиламе ситно нарязаната шунка. Заливаме ястието с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и поръсваме с галетата. Запичаме 30 мин в умерено слаба фурна.
Плодов зефир
Прoдукти: 1 кг ябълки или дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме ябълките /дюлите/ във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с ябълките като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.
Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...
Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...
Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...
Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...