Още рецепти » 02 януари

 02 януари

ЗАКУСКА

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Габровска чорба

Прoдукти: 1 малка кисела зелка, 1 с.л. свинска мас, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер, 100 г солена сланина, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената свинска мас. Прибавяме препеченото брашно и когато се задуши, отстраняваме от огъня. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, наливаме 1 к.ч. гореща вода, разбъркваме и връщаме на огъня. Прибавяме нарязаното на тънки лентички зеле и задушаваме под похлупак. След 10 мин наливаме 1,5 л гореща вода, прибавяме нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, черния пипер и останалия червен пипер и варим на умерен огън, докато се свари зелето.

Паприкаш с туршия

Продукти за 4 порции: 3-4 с.л. олио, 2 глави лук, по 3 пиперки, домати и краставички от сурова туршия, 3 картофа, 1 с.л. вегета, 1 с.л. препечено брашно, едро счукан червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме пиперките, нарязани на ивички, и краставиците и доматите, нарязани на филийки. Поръсваме препеченото брашно и заливаме с 2 ч.ч. топла вода, в която сме разтворили вегетата. След 10-15 мин прибавяме нарязаните на кубчета картофи. Варим на умерен огън. При поднасяне поръсваме с едро счукан червен пипер.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; за крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Сицилианска пица

Прoдукти: 300 г готово тесто за пица, 300 г спанак, 200 г натрошено сирене, 50 г аншоа, 20 едро нарязани черни маслини, 200 г настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Разплескваме готовото тесто в намазнена тава. Бланшираме спанака и го нарязваме, натрошваме сиренето и го смесваме със спанака. Разпръсваме сместа върху тестото. Отгоре разпределяме аншоата, маслините и покриваме с настъргания кашкавал. Печем пицата в предварително загрята фурна около 20 минути.

Кисел от компот

Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си мазе на балкона

За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...

Декоративният порцелан

Разговаряме с художничката Росица Трендафилова Росица Трендафилова е завършила НХА – София през 1978 г., специалност силикатни форми. Специализира в Париж. Има десетки участия в наши и предимно в...

Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Начало