ЗАКУСКА
Кекс с маслини
Прoдукти: 300 г брашно, 10 г мая за хляб, 200 г зелени маслини, 150 г настърган кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Отстраняваме костилките на маслините, а самите маслини нарязваме на ситно. Смесваме ги с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Прибавяме брашното, втасалата мая, виното, олиото, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладка смес. Прехвърляме я в тефлонова форма и я оставяме да втаса. После печем кекса около 45 мин при температура 120°С. Поднасяме го студен.
ОБЯД
Рибена чорба по гръцки
Прoдукти: 600 г морска риба, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 2 домата , 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 4 с.л. сметана, 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на рибата, нарязваме я на парчета и я заливаме с 5-6 ч.ч. студена вода. Прибавяме кожата и нарязаните зеленчуци. Посоляваме, прибавяме зрънцата черен пипер и варим супата на умерен огън. Когато се свари, изваждаме месото и прецеждаме бульона. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и я сипваме в бульона заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме счукания чесън и сметаната, връщаме рибните парчета, поръсваме с черен пипер и оставяме супата да ври още 5-6 мин.
Мусака с праз и печурки
Прoдукти: 500 г кайма, 300 г гъби печурки, 1 морков, 2-3 с.л. доматено пюре, 100 г кашкавал, черен пипер, чубрица, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го задушаваме с олио и малко вода. Нарязваме гъбите и ги запържваме в тенджера. Добавяме настъргания морков и размитото доматено пюре. Слагаме и каймата, която предварително сме овкусили с подправките. Бъркаме докато се получи хомогенна смес. В тава слагаме половината от месната плънка, отгоре покриваме със задушения праз, а върху него разстиламе останалата част от месото.
Печем мусаката 30 минути на 200°С. След това заливаме с разбитите яйца и с 1 ч.ч. кисело мляко. Поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме във фурната.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци като бъркаме внимателно брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Панирани крилца
Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.
Ошав с карамел
Прoдукти: 3 ч.ч. сушени плодове (сини сливи, ябълки, кайсии, круши, смокини и др.), 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. канела, 2-3 зърна карамфил, кора от портокал и от лимон.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре сушените плодове с хладка вода. Изсипваме ги в съд със студена вода, като сините сливи слагаме след като останалите продукти малко поврат. Варим, докато плодовете напълно омекнат. В отделен съд сипваме захарта да се стопи, докато стане кафеникава. Изсипваме карамелизираната захар във врящия компот и оставяме да поври още съвсем малко, докато карaмелът се стопи. Сваляме ошава от огъня и го оставяме да изстине.
Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката (формата) на резитбата. В зависимост от височината на ...
Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...
Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...
Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...