Още рецепти » 07 октомври

 07 октомври

ЗАКУСКА

Юфка на фурна

Продукти за 2 порции: 250 г юфка, 100 г варен колбас, 2 с.л. настъргано сирене, 3-4 обелени меки домата, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, отцеждаме и я разбъркваме с маслото. Разпределяме я в 2 огнеупорни купички, поръсваме с настърганото сирене и покриваме с резенчета от колбаса и с нарязаните на кръгчета домати. Печем 10-15 мин в силна фурна.

ОБЯД

Супа от гъби с ориз

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 4 с.л. ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в олиото и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това наливаме 6 ч.ч. гореща вода, прибавяме ориза и размитото брашно, посоляваме и варим на умерен огън. Когато оризът и гъбите омекнат напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър.

Лучена яхния с пиле

Продукти за 6 порции: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките - на ивички. Счукваме чесъна с малко сол. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. Нарязваме пилето на порции и посоляваме. Задушаваме го в сгорещената мазнина. Прибавяме дафиновия лист и нарязания зеленчук. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, посоляваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и поръсваме със счукания чесън, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица и черен пипер на вкус.

Пълнени ябълки с лешници

Прoдукти: 10-12 кисели ябълки, 4-5 с.л. лешници, 4 с.л. пудра захар, 2 жълтъка, 1 с.л. стафиди, 3 с.л. разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и отрязваме капачета в горната им част, издълбаваме семките. Приготвяме плънка от счуканите лешници, захарта, жълтъците и стафидите. Пълним издълбаните ябълки с приготвената плънка и захлупваме с капачетата. Нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна. Сервираме ябълките горещи.

ВЕЧЕРЯ

Зеле със забулени яйца

Продукти за 4 порции: 1 зелка, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 л вода, 3-4 с.л. оцет, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на лентички. Прибавяме изстискания лимонов сок, олиото и сол на вкус. Разбъркваме и изсипваме в тавичка. Печем в силна фурна. Отделно кипваме водата, която сме смесили с оцета. Внимателно чуквамеме във врящата вода яйцата, така че да останат цели. Варим 5 мин, изваждаме ги и ги нареждаме върху запеченото зеле.

Замразен крем с кафе

Прoдукти: 4 жълтъка, 400 мл течна сметана, 100 г захар, 3 с. л. нескафе, 3 с. л. гореща вода.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 50 мл вода, докато се сгъсти и започне да образува нишка. Жълтъците разбиваме и към тях на тънка струйка прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато. След като жълтъците се сгъстят, прибавяме кафето, разтворено в гореща вода. Накрая добавяме разбитата сметана. Разбъркваме добре сместа, изсипваме в плитък съд и слагаме във фризера. Държим там, докато започне да замръзва по края. Изваждаме и разбиваме в продължение на 1 минута, след което разпределяме крема в метални чаши и отново слагаме във фризера, докато се стегне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Металната ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Витамини ще ви избавят от стреса

По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...

Опасни ли са бенките?

Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразува...

Начало