Още рецепти » 01 януари

 01 януари

ЗАКУСКА

Василевденска питка

Прoдукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 25 г мая за хляб /колкото кибритена кутийка/, 1/2к.ч. захар, 1 щипка сол; зa сиропа: 1 1/2ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, 1/2ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко брашно в 3-4 с.л. мляко и я оставяме да втаса. От брашното, втасалата мая, млякото, захарта, яйцата и солта омесваме средно меко тесто. Оставяме го да втаса. После отново го месим като сипваме по малко от разтопеното масло, докато тестото поеме всичката мазнина. Разстиламе питата в намаслена тавичка и я оставяме на топло да втасва. Щом изпълни тавата, слагаме питата да се пече в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата пита, изчакваме да изстине и я заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта, канелата и водата.

ОБЯД

Бързо консоме

Прoдукти: 500 г крехко говеждо месо, 1 стрък праз, 1 морков, 1 парче целина, 2 л. вода, 1 глава лук, 2 карамфила, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го слагаме в тенджера заедно с бялата част на праза, моркова, целината и ситно нарязания магданоз. Заливаме с водата и бъркаме с дървена лъжица. Оставяме го да заври, без да спираме да бъркаме. Щом кипне, отстраняваме от огъня и добавяме лука със забодените по него карамфилчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме и варим до пълното омекване на продуктите. Щом бульонът е готов, прецеждаме и оставяме да се утаи.

Спагети със сирене

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г сирене, 2 домата, 3-4 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме спагетите с получения сос, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.

Плодова салата с ананас

Прoдукти: 1 банан, 1 портокал, 2 ябълки, половин ананас, сокът от половин лимон, 1 к.ч. плодов сироп /по избор/.

Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа. Преди поднасяне оставяме салатата 30 мин в хладилник.

ВЕЧЕРЯ

Печена гъска

Прoдукти: 1 млада гъска, 1 ябълка, захар, майорана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме гъската, поръсваме я отвътре и отвън с майорана и черен пипер. Слагаме във вътрешността на гъската обелената ябълка, на която сме почистили семенната част и на мястото на семената сме напълнили захар. Печем гъската като често я обливаме с мазнина и вода.

Крем със смокини, лешници и сусам

Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.

Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Металната ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Фотоплочката – нещо интересно на пазара

Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Гозби в глинен гювеч

Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Начало