Още рецепти » 11 ноември

 11 ноември

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплагваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от риба с гъби

Продукти за 4-5 порции: 600 г рибено филе, 1 връзка корени за супа, половин глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 100 г гъби, 30 г краве масло, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно лука и корените за супа. Посоляваме и ги задушаваме 3-4 мин в олиото. Прибавяме рибните филета също да се позадушат, като след 5-6 мин ги обръщаме, а след още 5-6 мин ги изваждаме. Заливаме задушения зеленчук с 5 ч.ч. подсолена вода и кипваме, а след това го претриваме заедно с течността. Прибавяме ситно нарязаните гъби и варим 20 мин при тихо кипене. Размиваме брашното със студена вода и го прибавяме към супата. След 5-6 мин прибавяме и рибните филета. Варим още малко, посоляваме на вкус и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата супа с разбитото яйце и с лимонов сок. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Малко преди поднасяне пущаме в супата бучката масло.

Скумрия с чесън

Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, лимон.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата, като запазваме главите. След това я оставяме да кисне 10-15 мин в студена вода. Посоляваме изкиснатите риби и ги нареждаме в тавичка. Поръсваме равномерно със счукания чесън. Прибавяме дафиновите листа, черния пипер, олиото и 1-2 ч.ч. вода. Печем 15 мин от едната страна, след това обръщаме рибите и печем още 15 мин.

Морски скали

Прoдукти: 4 белтъка, 200 г захар, 100 г нарязани орехови ядки, масло и брашно за намазване и поръсване на тавата.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със захарта на топло, докато се сгъстят. Прибавяме орехите и разбъркваме. С чаена лъжичка вземаме от сместа и изсипваме в тава, заслана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем “скаличките” в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от алабаш

Продукти за 4-5 порции: 1 алабаш /около 500 г/, 4 с.л. овесени ядки, 1 яйце, 2-3 с.л. галета, сол, краве масло и олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме алабаша на едро ренде и го варим на пара. Сваляме го от огъня и разбъркваме с овесените ядки и яйцето. Посоляваме на вкус. Оставяме сместа да престои 30 мин, прибавяме малко галета и омесваме. Оформяме кюфтета, които овалваме в галета и пържим в смес от олио и масло.

Плодов зефир

Прoдукти: 1 кг дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме дюлите във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с дюлите като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Опасен ли е климактериумът?

Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...

Дубай - рай в пустинята

Дубай е столица на едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства и се намира в средата на пустинята. Разкошът на най-големия град на едноименното емирство е очарователен. Започне...

Начало