Още рецепти » 28 март

 28 март

ЗАКУСКА

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

ОБЯД

Пилешка супа с лук

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Млечен гювеч с телешко месо

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 2 връзки зелен лук, 3 ч.ч. кисело мляко, 4-5 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 8-10 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и леко го задушаваме в сгорещената мазнина. След това го прехвърляме в глинен гювеч заедно с мазнината. Прибавяме черния пипер и ситно нарязания лук, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и печем в умерена фурна. Когато месото поомекне, заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и брашното и допичаме ястието в силна фурна.

Домашна сметанова торта

Прoдукти: 4 яйца, 200 г кристална захар, 4 с.л. галета, 1 с.л. какао, 1 к.ч. смлени орехи, 1 пакетче бакпулвер, 500 мл сметана, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. конфитюр, 1 млечен шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 4 с.л. хладка вода и кристалната захар. Прибавяме последователно галетата с бакпулвера, какаото и смлените орехи. Изсипваме сместа във форма, намазана с масло и покрита с пергаментова хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме изпечения блат от тавата едва когато изстине напълно и го разрязваме на две. Разбиваме сметаната с пудрата захар до сгъстяване. Намазваме едната половина на блата с конфитюра и отгоре с част от сметановия крем. Поставяме отгоре втората част от блата и намазваме с останалия сметанов крем. Украсяваме тортата с настърган шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Киш Лорен”

Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Заекване, пелтечене и народна медицина

При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...

Украсете хола с иглолистни растения

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Десерти с ябълки

Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...

Начало