ЗАКУСКА
Катми
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.
ОБЯД
Пилешка супа с лук
Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.
Млечен гювеч с телешко месо
Прoдукти: 1 кг телешко месо, 2 връзки зелен лук, 3 ч.ч. кисело мляко, 4-5 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 8-10 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и леко го задушаваме в сгорещената мазнина. След това го прехвърляме в глинен гювеч заедно с мазнината. Прибавяме черния пипер и ситно нарязания лук, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и печем в умерена фурна. Когато месото поомекне, заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и брашното и допичаме ястието в силна фурна.
Домашна сметанова торта
Прoдукти: 4 яйца, 200 г кристална захар, 4 с.л. галета, 1 с.л. какао, 1 к.ч. смлени орехи, 1 пакетче бакпулвер, 500 мл сметана, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. конфитюр, 1 млечен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 4 с.л. хладка вода и кристалната захар. Прибавяме последователно галетата с бакпулвера, какаото и смлените орехи. Изсипваме сместа във форма, намазана с масло и покрита с пергаментова хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме изпечения блат от тавата едва когато изстине напълно и го разрязваме на две. Разбиваме сметаната с пудрата захар до сгъстяване. Намазваме едната половина на блата с конфитюра и отгоре с част от сметановия крем. Поставяме отгоре втората част от блата и намазваме с останалия сметанов крем. Украсяваме тортата с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Киш Лорен”
Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.
Парфе с какао
Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.
При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...
Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...
Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...