Още рецепти » 19 януари

 19 януари

ЗАКУСКА

Охлюви със сирене

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Чорба от глава на шаран

Продукти за 4 порции: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.

Шаран със сос

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от шаран, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков,1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, кора от половин лимон, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол, 10 бадемчета.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, нарязаните морков, целина и корен от магданоз и подправките. Заливаме с 1 к.ч. топла вода и оставяме соса да ври 20 мин. След това прецеждаме, прибавяме нарязаните бадемчета, настърганата кора от лимона и оцета. Варим още 10 мин и заливаме рибата.

Кексчета с орехи

Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.

ВЕЧЕРЯ

Макарони с гъби

Продукти за 4 порции: 500 г макарони, 1 пакетче краве масло, 100 г твърдо сирене, 150 г сушени гъби, 1 ч.ч. прясно мляко, галета, 2-3 с.л. кетчуп, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода. Разбъркваме половината от маслото, което предварително сме разтопили, със сварените и изцедени макарони и натрошеното сирене. Нарязваме на ситно предварително изкиснатите в млякото гъби и ги варим в леко подсолена вода, към която сме прибавили няколко зърна черен пипер. Разделяме макароните на две половини, едната от които разбъркваме със сварените и изцедени гъби. В намаслена тавичка, посипана с галета, насипваме макароните без гъби. Върху тях разстиламе макароните с гъби. Най-отгоре слагаме парченца от останалото масло и печем в умерена фурна. Поливаме готовото ястие със кетчуп и поръсваме с черен пипер.

Грейпфрути с масло и канела

Продукти за 4 порции: 2 розови грейпфрута, 4 с.л. захар, 2 ч.л. канела, 40 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със захар и канела и слагаме по малко масло. Запичаме в предварително загрята фурна, колкото захарта и маслото да се разтопят. Поднасяме грейпфрутите топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Време е за кетчуп

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Как да сготвим равиоли

Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Начало