ЗАКУСКА
Милинки от готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 100 г натрошено сирене; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. натрошено сирене /или извара/, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Оставяме готовото тесто да втаса. Разточваме го на кора и го поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме кората и отново измесваме. После потапяме ръцете си в мазнина и късаме топки с големината на орех. Нареждаме ги плътно една до друга в обилно намаслена тавичка. Покриваме милинките с кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Отделно разбиваме яйцата за заливката с прясното мляко. Прибавяме разтопеното масло и натрошеното сирене и разбъркваме. Когато милинките бухнат, заливаме с приготвената смес и печем в силна фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Млечна супа с картофи и сирене
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и брашното. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.
Свинско, задушено с бира
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.
Лешников сладкиш
Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г краве масло, 100 г лешници, 1 к.ч. брашно, 1/2 кофичка подсладена сметана.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и в дълбок съд на слаб огън ги разбъркваме заедно със захарта и маслото като внимаваме сместа да не заври. Бъркаме докато получим гладка смес. Прибавяме смлените лешници, брашното и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме внимателно сместа в продълговата намаслена и поръсена с брашно тава и печем в предварително загрята фурна. Изваждаме сладкиша от тавата, докато е още горещ, и го украсяваме с разбитата подсладена сметана.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от кайма и зрял фасул
Продукти за 5 порции: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Ярославски крем
Прoдукти: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиване на сметаната, 2-3 листа желатин, 2 ч.ч. изцедени плодове от компот, 2 с.л. мармалад от кайсии, 2 с.л. ликьор по избор /да не е от кафе или какао/.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин в 1/2 ч.ч. гореща вода и бъркаме, докато се охлади. Разбиваме сметаната със захарта и смесваме с разтопения желатин. Разпределяме плодовете от компота по равно в стъклени чаши и покриваме с желираната смес. Оставяме крема в хладилник. Непосредствено преди сервирането заливаме с мармалада, който сме разредили с ликьора и 2 с.л. гореща вода.
Супа от зелена бакла с чесън Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол. Нaчин на пр...
Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...
Заболяването представлява изразено отклонение на едното око при запазен нервно-мускулен апарат. Времето на появата му е 1-3-годишна възраст. Лечението Лечението на съдружното кривогледство ...
Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...