Още рецепти » 16 декември

 16 декември

ЗАКУСКА

Солен пай

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г маргарин, 250 г кисело мляко, 1/2 ч.ч. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. оцет, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 4 яйца, 250 г сирене, 1ч.л. ким.

Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко със содата и оцета. Разбиваме размекнатите маргарин и масло. Прибавяме киселото мляко и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топка. Разточваме едната топка на кора, която има по-големи размери от тавата. Слагаме я в намаслена тавичка, така че да се подават краищата. Натрошаваме сиренето и го смесваме с 3 разбити яйца. Разстиламе сместа върху кората. Разточваме останалото тесто на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме я на ленти с широчина 2 см. Нареждаме лентите върху сиренето, така че да се кръстосат и да образуват ромбове. Прищипваме краищата с долната кора. Намазваме отгоре с останалото яйце, поръсваме с ким и печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Пилешка чорба с картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.

Овнешко с доматен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг овнешко месо, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, сметана, захар, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от лойта, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на порции. Слагаме го в тенджера под налягане и прибавяме брашното, размито в 1 к.ч. вода. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и брашното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 30 мин. Подправяме готовото ястие със сметана и захар на вкус.

Ябълков сладкиш с вино

Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно; зa пълнежа: 1 кг ябълки, обелени и нарязани на парченца, 3/4 ч.ч. захар, 2 ч.л. канела, сока на 1 лимон, 1/4 ч.ч. червено вино; зa украса: 1/2 ч.ч. орехи, 2 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти. Намазняваме тавичка и слагаме половината тесто. Смесваме добре продуктите за пълнежа и разстиламе върху тестото. Отгоре покриваме с останалото тесто. Разбъркваме продуктите за украсата и гарнираме сладкиша. Печем на 180 градуса 50-60 минути.

ВЕЧЕРЯ

Пържено сирене с чушки

Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 4-5 чушки, 3-4 с.л. олио, 1 с.л брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Щом побелеят, прибавяме брашното и разбъркваме. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и готвим, докато сместа се сгъсти. Накрая прибавяме натрошеното сирене и държим ястието на огъня още 5-6 мин, като периодично разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кисел от бадемово мляко

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Защитете бебето от слънце и студ

В зависимост от ръста главата на възрастния човек заема от 6 до 9% от общата площ на тялото. При бебето тези пропорции се колебаят между 11 и 12%. Точно затова покриващата скалпа му коса има за задача...

Как да се справим с ГОРЕЩИ ВЪЛНИ?

Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение. Причините: Горещите вълни се дължат на...

Младежките пъпки

14-годишната ми дъщеря се покри с пъпки, как да ги премахнем? Предложете ни наистина ефикасни билкови рецепти. Ст.М. от Г. Може да опитате два начина, които се надяваме да помогнат. • Смес...

Идеалното лице

Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...

Начало