ЗАКУСКА
Банички с копривена плънка
Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги нарязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.
ОБЯД
Курбан чорба от пиле
Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 2-3 картофа, 1/2 к.ч. разтопено краве масло или олио, 1 яйце, 4-5 стръка джоджен, магданоз, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато омекне. Добавяме обезкостеното и нарязано на малки парченца пилешко месо и нарязаните на кубчета моркови. Заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато месото омекне. След това последователно прибавяме нарязаните на кубчета картофи, обелените и нарязани домати и ситно нарязания джоджен. Когато месото и зеленчуците омекнат напълно, отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитото яйце. Подправяме на вкус с оцет, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме. По желание можем да пуснем в чорбата 2-3 люти чушлета.
Печен заек
Прoдукти: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-млад заек, изчистваме го, посоляваме го и го оставяме да кисне 1 нощ в смес от равни части вода и оцет. След това го измиваме добре от маринатата и го шпиковаме с пушената сланина. Отделно в загрятата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Изсипваме лука в тавичка, отгоре слагаме заека, заливаме с 300 мл гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист и настърганата лимонена кора. Печем в умерена фурна. След като омекне месото, прибавяме сос, приготвен от брашното и лимоновия сок. Печем още 30 мин и изваждаме заека от фурната.
Крем-пита с ябълки
Прoдукти: 500 г кисели ябълки, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 3 яйца, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 500 мл ябълков сок.
Нaчин на приготвяне: Едната чаша захар поръсваме по дъното на тавата, която поставяме в гореща фурна, за да се карамелизира. С помощта на лъжица разнасяме карамела внимателно по стените на съда. Почистваме ябълките, нарязваме ги и с тях покриваме дъното. Върху тях сипваме кейково тесто, получено от разбитите яйца, останалата захар, брашното, ванилията и бакпулвера. Печем до златистокафяво. Докато питата е още гореща, сиропираме с ябълковия сок.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня болонезе
Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.
Мус с маково семе и шоколад
Прoдукти: 2 бели шоколада по 100 г, 1 к.ч. заквасена сметана, 5 с.л. маково семе, 5-7 г желатин, 1 яйце, 1 жълтък; зa соса: 200 г червени боровинки, 1 к.ч. червено вино, 1 к.ч. захар, по 1 суха кайсия, смокиня, фурма, слива; 2 с.л. черешов или малинов топинг, сметана от флакон
Нaчин на приготвяне: Разтапяме белия шоколад на водна баня и прибавяме маковото семе. Потапяме желатина в хладка вода, за да набъбне, и го смесваме с разтворения шоколад и разбитите яйце и жълтък. Много внимателно към цялата смес прибавяме и сметаната. Оставяме муса за около 2-3 часа в хладилник да се стегне. През това време измиваме боровинките, слагаме ги с виното и захарта на огъня до завиране. Пасираме сместа и прекарваме през тензух или цедка. Прибавяме част от сухите плодове, които предварително сме нарязали и накиснали в алкохол. С лъжица разпределяме соса върху охладения мус. Напръскваме топинга и шприцоваме сметана от флакон. Украсяваме с останалите сухи плодове.
Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...
Миди по испански Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с ...
Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...
Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...