ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Чорба със свински пръжки и зелев сок
Прoдукти: 1 л зелев сок, 1 стрък праз, 1 парче кисело зеле, 2 сухи червени чушки, 20-25 свински пръжки, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Кипваме зелевия сок и слагаме в него ситно нарязания праз, нарязаното зеле и чушките, които сме киснали 2 часа в студена вода, а след това сме ги почистили от семената и сме ги нарязали на парченца. Варим на умурен огън, докато зелето омекне напълно и прибавяме пръжките. В отделен съд загряваме олиото, отстраняваме от огъня, слагаме червения пипер, разбъркваме и изсипваме запръжката в чорбата. Варим още 5-6 мин и поднасяме чорбата гореща.
Пиле във вино
Прoдукти: 2 пилета, 2 с.л. краве масло, 80-100 г сланина, 8 малки глави лук, 150 г печурки, 2-3 с.л. коняк, 500 мл червено вино, 3-4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме всяко пиле на 4 парчета, посоляваме и изпържваме парчетата в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме нарязаната на кубчета сланина, 2 глави ситно нарязан лук, нарязаните на филийки печурки и счукания чесън. Леко задушаваме. След това връщаме месото, наливаме коняка, поръсваме брашното и прибавяме дафиновия лист, мащерката и останалия ситно нарязан лук. Разбъркваме добре, наливаме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Варим на умерен огън, докато месото омекне. Тогава изваждаме месото и продължаваме да варим соса, докато остане наполовина. Заливаме горещото месо с готовия сос.
Сладкиш с портокалови кори
Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 портокала, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиваме с миксер. Към тях прибавяме постепенно олиото, сока от портокалите и настърганите на ситно ренде портокалови кори, брашното с разбъркания в него бакпулвер, като редуваме малко олио, малко сок, малко брашно и така, докато се разбъркат всички продукти. Сместа изсипваме в намаслена тава и върху нея поръсваме смлените орехи. Печем в умерена фурна (180°С).
ВЕЧЕРЯ
Апетитен лют кебап с дроб
Прoдукти: 1 кг свински (телешки) дроб, 1 ч.ч. бяло вино, 2 люти чушки, 2 с.л. брашно, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, посоляваме го, потапяме в брашно и запържваме. Прибавяме счукания чесън, виното, лютите чушки и задушаваме 5-6 минути. Подправяме с черен пипер и сервираме.
Крем от тиква с яйца
Прoдукти: 800 г тиква, 1 к.ч. кристална захар, 1 с.л. краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. канела, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 3 с.л. галета, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата, обелваме я и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я в подходяща тенджера заедно с кристалната захар и маслото. Отделно сваряваме прясното мляко и когато се охлади, го смесваме с разбитите жълтъци и канелата. Заливаме с него задушената тиква и прибавяме ореховите ядки и 2 с.л. галета. Слагаме отгоре разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с останалата галета тавичка. Печем крема в предварително загрята умерена фурна, докато порозовее. Накрая го изваждаме от фурната, изчакваме го да се охлади и го поръсваме с пудра захар.
Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...
Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...