Още рецепти » 02 януари

 02 януари

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Чорба със свински пръжки и зелев сок

Прoдукти: 1 л зелев сок, 1 стрък праз, 1 парче кисело зеле, 2 сухи червени чушки, 20-25 свински пръжки, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Кипваме зелевия сок и слагаме в него ситно нарязания праз, нарязаното зеле и чушките, които сме киснали 2 часа в студена вода, а след това сме ги почистили от семената и сме ги нарязали на парченца. Варим на умурен огън, докато зелето омекне напълно и прибавяме пръжките. В отделен съд загряваме олиото, отстраняваме от огъня, слагаме червения пипер, разбъркваме и изсипваме запръжката в чорбата. Варим още 5-6 мин и поднасяме чорбата гореща.

Пиле във вино

Прoдукти: 2 пилета, 2 с.л. краве масло, 80-100 г сланина, 8 малки глави лук, 150 г печурки, 2-3 с.л. коняк, 500 мл червено вино, 3-4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме всяко пиле на 4 парчета, посоляваме и изпържваме парчетата в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме нарязаната на кубчета сланина, 2 глави ситно нарязан лук, нарязаните на филийки печурки и счукания чесън. Леко задушаваме. След това връщаме месото, наливаме коняка, поръсваме брашното и прибавяме дафиновия лист, мащерката и останалия ситно нарязан лук. Разбъркваме добре, наливаме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Варим на умерен огън, докато месото омекне. Тогава изваждаме месото и продължаваме да варим соса, докато остане наполовина. Заливаме горещото месо с готовия сос.

Сладкиш с портокалови кори

Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 портокала, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиваме с миксер. Към тях прибавяме постепенно олиото, сока от портокалите и настърганите на ситно ренде портокалови кори, брашното с разбъркания в него бакпулвер, като редуваме малко олио, малко сок, малко брашно и така, докато се разбъркат всички продукти. Сместа изсипваме в намаслена тава и върху нея поръсваме смлените орехи. Печем в умерена фурна (180°С).

ВЕЧЕРЯ

Апетитен лют кебап с дроб

Прoдукти: 1 кг свински (телешки) дроб, 1 ч.ч. бяло вино, 2 люти чушки, 2 с.л. брашно, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, посоляваме го, потапяме в брашно и запържваме. Прибавяме счукания чесън, виното, лютите чушки и задушаваме 5-6 минути. Подправяме с черен пипер и сервираме.

Крем от тиква с яйца

Прoдукти: 800 г тиква, 1 к.ч. кристална захар, 1 с.л. краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. канела, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 3 с.л. галета, 2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата, обелваме я и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я в подходяща тенджера заедно с кристалната захар и маслото. Отделно сваряваме прясното мляко и когато се охлади, го смесваме с разбитите жълтъци и канелата. Заливаме с него задушената тиква и прибавяме ореховите ядки и 2 с.л. галета. Слагаме отгоре разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с останалата галета тавичка. Печем крема в предварително загрята умерена фурна, докато порозовее. Накрая го изваждаме от фурната, изчакваме го да се охлади и го поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чиниите като стенна украса

Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...

Направете си алпинеум в градината

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Отгледайте си камчатска боровинка

Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...

Начало