Още рецепти » 02 януари

 02 януари

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Чорба със свински пръжки и зелев сок

Прoдукти: 1 л зелев сок, 1 стрък праз, 1 парче кисело зеле, 2 сухи червени чушки, 20-25 свински пръжки, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Кипваме зелевия сок и слагаме в него ситно нарязания праз, нарязаното зеле и чушките, които сме киснали 2 часа в студена вода, а след това сме ги почистили от семената и сме ги нарязали на парченца. Варим на умурен огън, докато зелето омекне напълно и прибавяме пръжките. В отделен съд загряваме олиото, отстраняваме от огъня, слагаме червения пипер, разбъркваме и изсипваме запръжката в чорбата. Варим още 5-6 мин и поднасяме чорбата гореща.

Пиле във вино

Прoдукти: 2 пилета, 2 с.л. краве масло, 80-100 г сланина, 8 малки глави лук, 150 г печурки, 2-3 с.л. коняк, 500 мл червено вино, 3-4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме всяко пиле на 4 парчета, посоляваме и изпържваме парчетата в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме нарязаната на кубчета сланина, 2 глави ситно нарязан лук, нарязаните на филийки печурки и счукания чесън. Леко задушаваме. След това връщаме месото, наливаме коняка, поръсваме брашното и прибавяме дафиновия лист, мащерката и останалия ситно нарязан лук. Разбъркваме добре, наливаме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Варим на умерен огън, докато месото омекне. Тогава изваждаме месото и продължаваме да варим соса, докато остане наполовина. Заливаме горещото месо с готовия сос.

Сладкиш с портокалови кори

Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 портокала, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиваме с миксер. Към тях прибавяме постепенно олиото, сока от портокалите и настърганите на ситно ренде портокалови кори, брашното с разбъркания в него бакпулвер, като редуваме малко олио, малко сок, малко брашно и така, докато се разбъркат всички продукти. Сместа изсипваме в намаслена тава и върху нея поръсваме смлените орехи. Печем в умерена фурна (180°С).

ВЕЧЕРЯ

Апетитен лют кебап с дроб

Прoдукти: 1 кг свински (телешки) дроб, 1 ч.ч. бяло вино, 2 люти чушки, 2 с.л. брашно, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, посоляваме го, потапяме в брашно и запържваме. Прибавяме счукания чесън, виното, лютите чушки и задушаваме 5-6 минути. Подправяме с черен пипер и сервираме.

Крем от тиква с яйца

Прoдукти: 800 г тиква, 1 к.ч. кристална захар, 1 с.л. краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. канела, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 3 с.л. галета, 2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата, обелваме я и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я в подходяща тенджера заедно с кристалната захар и маслото. Отделно сваряваме прясното мляко и когато се охлади, го смесваме с разбитите жълтъци и канелата. Заливаме с него задушената тиква и прибавяме ореховите ядки и 2 с.л. галета. Слагаме отгоре разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с останалата галета тавичка. Печем крема в предварително загрята умерена фурна, докато порозовее. Накрая го изваждаме от фурната, изчакваме го да се охлади и го поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Начало