Още рецепти » 11 декември

 11 декември

ЗАКУСКА

Баница с праз и гъби

Прoдукти: 500 г готови кори, 250 г пресни гъби, 5-6 стръка праз, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в подсолена вода. Почистваме праза, нарязваме го на тънки кръгчета и го запържваме в 3-4 с.л. мазнина. Прибавяме гъбите и също ги позапържваме. Отстраняваме сместа от огъня и я подправяме с черен пипер и сол. Изчакваме да изстине и прибавяме разбитите яйца. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори като ги ръсим с олио, а през 2 кори слагаме част от плънката. Най-отгоре поръсваме баницата с останалото олио и я печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Супа от телешка глава

Продукти за 4-6 порции: 1 телешка глава /около 1 кг/, 1 глава лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 5-6 домата, 1 дафинов лист, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разсичаме телешката глава на 3-4 парчета, заливаме ги със студена вода и слагаме да се варят. Щом водата възври, посоляваме. След 1 час прибавяме лука, морковите, целината и дафиновия лист. Когато месото започне да се отделя от костите, обираме го и го нарязваме, а бульона прецеждаме и отново слагаме на огъня. Щом бульонът възври, прибавяме обелените, изчистени от семето и настъргани домати. След 10-15 мин прибавяме нарязаното месо и оставяме да възври. Застройваме супата с яйцето и киселото мляко и поръсваме с черен пипер.

Телешко задушено

Продукти за 4 порции: 1 кг телешки шол, половин пакетче краве масло, 3 с.л. олио, 1 дафинов лист, половин връзка магданоз, 4 моркова, 3 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 карамфилче, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, лука - на ситно, а морковите - на кръгчета. В смес от масло и олио изпържваме месото от всички страни. Прибавяме лука и морковите и също ги запържваме. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Наливаме виното и 1 ч.ч. вода. Прибавяме разреденото с малко вода доматено пюре, дафиновия лист, наситнения магданоз и чесъна. Поръсваме със сол и черен пипер. Захлупваме и варим на тих огън до пълното омекване на месото. Преди сервиране изваждаме чесъна и карамфила.

Пудинг Пиньол

Прoдукти: 4 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. галета, 1 с.л. сметана /или прясно мляко/, 1 1/2к.ч. пудра захар, 1 ванилия, 2 1/2с.л. изцедени плодове от сладко, 2 с.л. захаросани портокалови кори, 2-3 с.л. натрошени обикновени бисквити, 2 с.л. ром.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с жълтъците и 1 к.ч. захар. Прибавяме навлажнената със сметаната /или млякото/ галета и навлажнените с рома натрошени бисквити. Прибавяме също така ситно нарязаните плодове и портокалови кори. Накрая като внимателно бъркаме, съединяваме с белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма и варим на водна баня около 1 час. Поднасяме готовия пудинг със сладък яйчен сос или с плодов сироп по избор.

ВЕЧЕРЯ

Пълнена печена тиква

Прoдукти: 2 1/2 кг цяла тиква, 800 г телешко месо, 2 глави лук, 100 г краве масло, 150 мл сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. С лъжица изваждаме семките и част от вътрешността на тиквата, която накълцваме. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо и ситно нарязания лук, задушен в част от маслото и малко вода. Посоляваме и пълним тиквата с тази смес. Отгоре поръсваме останалото масло и сметаната. Захлупваме тиквата с отрязаното капаче, слагаме я в намаслена тава и печем в умерена фурна.

Крем „Брюле”

Прoдукти:1 л прясно мляко, 200 г захар, 4 яйца, 4 пълни с връх с.л. брашно, ванилия, 3-4 с.л. захар за карамела, кокосови стърготини за поръсване

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с малко хладка вода или мляко на гъста и гладка кашичка. Стопяваме захарта в млякото и разбъркваме в нея брашното настрани от котлона. Разделяме жълтъците от белтъците и прибавяме с бъркане с домакинска тел жълтъците в брашняната смес. Ароматизираме с ванилията. Стопяваме на средно силен котлон захарта за карамела до светлокафяв цвят. Внимаваме да не прегори и да започне да пуши. Дръпваме от котлона и с бъркане в една посока с дървена лъжица наливаме топлата млечна смес. Връщаме на котлона и с бъркане сгъстяваме добре. Оставяме крема да изстине и тогава прибавяме лъжица по лъжица разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме отдолу на тенджерата към повърхността, за да се размесят много добре белтъците. Разливаме по купичките и поръсваме с кокосови стърготини. Крема сервираме изстуден в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Бабините лекарства

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в традиционната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не в...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Подгответе грижливо новата овощна градина

Преди да засадите овошки и ягодоплодни храсти, е необходима предварителна подготовка на почвата. Градините се правят за много години и грешките при засаждането понякога не е възможно да се поправят. ...

Начало