ЗАКУСКА
Испански палачинки с извара
Прoдукти: 75 г брашно, 50 г нишесте, 5 яйца, щипка сол, 75 г кристална захар, 420 мл прясно мляко, 2 с.л. олио, 50 г краве масло, 1 ч.л. ванилена захар, настъргана кора на 1 лимон, 300 г пълномаслена извара, 50 г стафиди, 1 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд смесваме брашното, нишестето, 1 яйце, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 50 мл вода и 300 мл мляко. Оставяме сместа за 30 минути и след това изпържваме 8 палачинки. Отделяме белтъците от жълтъците на 2 яйца. Разбиваме на пяна жълтъците с маслото, 50 г захар, ванилената захар, сол и лимонената кора. Прибавяме към сместа първо изварата и стафидите, а след това разбитите на сняг белтъци. С получения крем намазваме палачинките, загъваме ги на рула и ги слагаме в намаслена форма за печене. Останалите яйца и мляко разбиваме с 20 г захар и заливаме палачинките. Печем 35 минути при 200 градуса. Поръсваме с пудрата захар и ги сервираме топли.
ОБЯД
Супа от агнешка глава със спанак
Прoдукти: 1 агнешка глава, 500 г спанак, 1 връзка зелен лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме агнешката глава да се вари в 2 л подсолена вода. След като се посвари, изваждаме главата, обезкостяваме и връщаме месото в тенджерата. Прибавяме нарязания спанак. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания пресен лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, а като се позапържи и то, поръсваме с червен пипер и изсипваме в супата. Оставяме да поври 15 мин, сваляме от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.
Млечен гювеч с телешко месо
Прoдукти: 1 кг телешко месо, 2 връзки зелен лук, 3 ч.ч. кисело мляко, 4-5 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 8-10 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и леко го задушаваме в сгорещената мазнина. След това го прехвърляме в глинен гювеч заедно с мазнината. Прибавяме черния пипер и ситно нарязания лук, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и печем в умерена фурна. Когато месото поомекне, заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и брашното и допичаме ястието в силна фурна.
Орехов рулад
Прoдукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 3 жълтъка, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана кора от половин лимон, 1 1/2пакетче краве масло, 40 г мая, 200 г захар; зa плънката: 1 ч.ч. едро счукани орехи, 2-3 белтъка, 1-2 с.л. какао, 3-4 с.л. захар; 2 яйца за намазване, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладко мляко и я оставяме да бухне. Позатопляме останалите продукти и замесваме тесто като за кузунак. Оставяме тестото на топло да втаса. През това време смесваме едро счуканите орехи със захарта, какаото и леко разбитите белтъци. Разточваме от втасалото тесто кори с дебелина около 6-7 мм. Разстиламе върху тях плънката и ги завиваме на руло. След това подреждаме навитите рула в намаслена тавичка. Оставяме рулада да бухне, намазваме го с разбитите яйца и го изпичаме в предварително загрята умерена фурна. Изчакваме готовия рулад да изстине и го поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Прoдукти: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Солен крем с плодов сироп
Прoдукти: 125 г сирене “Крема”, 200 г сметана, 50 г захар, 5 г счукан ким, 100 г ягоди или малини, ягодов или малинов сироп
Нaчин на приготвяне: С миксер пасираме сиренето “Крема” с 30 г сметана на гладка маса. Смесваме и захарта със счукания ким. Отделно разбиваме на пухкава смес останалата сметана, смесваме я с кима и захарта и с “Крема”-та. От тази смес оформяме със сладкарски формички в десертни чинии сърца. Слагаме ги в хладилника поне за 8 часа. Поливаме десерта с плодовия сок и го украсяваме с целите плодове.
Не са нужни кой знае какви умения и познания, за да отгледате и да се радвате на множество красиви растения у дома си. Те се задоволяват с минимални грижи – редовно поливане, подхранване с тор поне ве...
Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...
Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...
Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...