ЗАКУСКА
Бухти с мармалад
Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.
Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.
ОБЯД
Супа с ориз
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с брашното. Прибавяме ориза, заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. Щом оризът омекне, прекарваме през решетка, разреждаме по желание с гореща вода и варим още няколко минути. Накрая поръсваме със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.
Асорти от дреболии
Прoдукти: 500 г говежди бъбреци, 200 г шунка, 150 г телешки език, 250 г крехко телешко месо, 150 г консервирани гъби, 150 г масло, 50 г заквасена сметана, 1 глава лук, 1-2 домата, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, китка магданоз
Нaчин на приготвяне: Накисваме разполовените бъбреци в марината от оцет и вода, изплакваме и ги сваряваме заедно с телешкото месо и езика в подсолена вода. Вадим езика, обливаме го със студена вода и го обелваме. Нарязваме месата, шунката и гъбите на тънки ивички. Задушаваме наситнения лук в сгорещеното масло. Прибавяме обелените и нарязани на парченца домати и готвим, докато им поизври водата. Наливаме разбитата сметана, подправяме със сол и черен пипер и бъркаме всичко 1-2 мин. Сваляме от котлона. Прехвърляме месата в тавичка, поливаме със соса и наръсваме с кашкавала. Печем, докато кашкавалът поруменее. Обилно поръсваме с магданоз.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от пилешко месо със сирене
Прoдукти: 600 г пилешко месо, 400 г спанак, 1 глава лук, 80 г сирене, 1 яйце, лимонов сок, чубрица, 40 г краве масло, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо и го смиламе. Настъргваме лука и сиренето на ренде. Смесваме с месото, чубрицата, малко сол, яйцето и част от маслото. Омесваме каймата и я оставяме да престои на хладно място 2 часа. Оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено масло. Попарваме спанака в подсолена вода и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в останалото краве масло и го подправяме с лимонов сок.
Супа от сушени сливи
Прoдукти: 400 г сушени сливи, 1 л вода, 100 г захар, 1 с.л. брашно, 100 г сметана, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с топла вода и след като омекнат ги изчистваме от костилките. Варим ги 15-20 мин заедно с канелата и захарта. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Сервираме супата със сметана. По желание можем да добавим сварен ориз или сварени макарони.
Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...
За ранно производство в полиетиленови оранжерии Подготовка на почвата и засаждане Почвата в оранжериите трябва да бъде много добре обработена и наторена с органичен и минерални торове, съобраз...