ЗАКУСКА
Охлювчета с кашкавал
Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Рибена супа с пиперки
Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Мусака от домати и ориз
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. ориз, 8 домата, 6 глави лук, 200 г кашкавал, 3 с.л. олио, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме нарязания на кръгчета лук. Прибавяме ориза, заливаме с млякото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Отваряме тенджерата и слагаме настъргания кашкавал, разбитите яйца и върху тях нарязаните на четвъртинки домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и варим 4 мин след като започне да съска.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с гъби и шунка
Прoдукти: 6 яйца, 500 г печурки, 200 г шунка, половин пакетче краве масло, 8 с.л. брашно, 4 с.л. газирана вода, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги задушаваме 5-10 мин в разтопеното масло заедно с наситнения магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме жълтъците с брашното и газираната вода, докато получим средно гъста каша. Прибавяме печурките и внимателно съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци. Изпържваме от тази смес 4 омлета. Разпределяме върху омлетите шунката, нарязана на малки кубчета, прегъваме ги на две и поднасяме.
Жълт крем с плодове
Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.
Дехидратирането е една от най-големите опасности, които заплашват кърмачетата и малките деца през лятото. За да не го допуснете, давайте колкото се може повече течности на малчуганите, а биберонът с в...
Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...
Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...