Още рецепти » 27 юли

 27 юли

ЗАКУСКА

Топъл сандвич

Прoдукти: 2 връзки пресен лук, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. масло, 2 с.л. сирене "Крема" (или бяло сирене, разбито с малко мляко), черен пипер, сол, 5 с.л. настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пресния лук, стария лук и чесъна и ги нарязваме на ситно. В тиган загряваме маслото и задушаваме нарязаните зеленчуци, като внимаваме да не ги прегорим и станат кафяви. Махаме от огъня, изчакваме сместа да изстине и прибавяме сиренето, пипера и солта. С тази смес мажем филии и ги посипваме с настъргания кашкавал. В предварително загрята фурна запичаме 3-4 минути.

ОБЯД

Супа от телешки бъбреци

Продукти за 4-5 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.

Телешки джолан със зелен боб

Продукти за 4-5 порции: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Арабско реване

Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.

ВЕЧЕРЯ

Крокети аламинут

Продукти за 1-2 порции: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.

Хлебна супа с боровинки

Продукти за 4 порции: 500 г смлени сухари от ръжен хляб, 100 мл мед или захарен сироп, 200 г боровинки, 1200 мл вода, канела на прах, масло и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Начукваме сухарите на ситно. Изсипваме ги във водата. Оставяме ги в нея, докато станат еднородна желеподобна маса. Варим кашата на слаб огън, като внимаваме да не кипне. Добавяме солта и меда (сиропа). Продължаваме да варим на слаб огън около 90 мин. Накрая добавяме боровинките. Подправяме с маслото и канелата. Поднасяме с прясно мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Начало