ЗАКУСКА
Топъл сандвич
Прoдукти: 2 връзки пресен лук, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. масло, 2 с.л. сирене "Крема" (или бяло сирене, разбито с малко мляко), черен пипер, сол, 5 с.л. настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пресния лук, стария лук и чесъна и ги нарязваме на ситно. В тиган загряваме маслото и задушаваме нарязаните зеленчуци, като внимаваме да не ги прегорим и станат кафяви. Махаме от огъня, изчакваме сместа да изстине и прибавяме сиренето, пипера и солта. С тази смес мажем филии и ги посипваме с настъргания кашкавал. В предварително загрята фурна запичаме 3-4 минути.
ОБЯД
Супа от телешки бъбреци
Продукти за 4-5 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.
Телешки джолан със зелен боб
Продукти за 4-5 порции: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.
Арабско реване
Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.
ВЕЧЕРЯ
Крокети аламинут
Продукти за 1-2 порции: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.
Хлебна супа с боровинки
Продукти за 4 порции: 500 г смлени сухари от ръжен хляб, 100 мл мед или захарен сироп, 200 г боровинки, 1200 мл вода, канела на прах, масло и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме сухарите на ситно. Изсипваме ги във водата. Оставяме ги в нея, докато станат еднородна желеподобна маса. Варим кашата на слаб огън, като внимаваме да не кипне. Добавяме солта и меда (сиропа). Продължаваме да варим на слаб огън около 90 мин. Накрая добавяме боровинките. Подправяме с маслото и канелата. Поднасяме с прясно мляко.
Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...
Изящна и нежна, чаровна и изтънчена – тези качества на фрезията са дали повод на флористите да я наричат аристократка. И са абсолютно прави. Прелестта на съцветията й е ненадмината. Тънкото, слабо раз...
Според начина на отваряне вратите се делят на крилати, сгъваеми, плъзгащи се и въртящи се. По силата на своите конструктивни особености последният тип се използва предимно за помещения с голям поток п...
Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...