ЗАКУСКА
Попара с кисело мляко, запечена в гювече
Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.
ОБЯД
Супа с ориз
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с брашното. Прибавяме ориза, заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. Щом оризът омекне, прекарваме през решетка, разреждаме по желание с гореща вода и варим още няколко минути. Накрая поръсваме със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.
Гъби плакия
Продукти за 4-5 порции: 700-800 г гъби, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. олио, 3-4 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 с.л. брашно, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, морковите, целината и гъбите на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Прибавяме подправките, разбъркваме и изсипваме в тава. Заливаме с размитото в студена вода брашно и поръсваме с олиото и ситно нарязания магданоз. Отгоре слагаме филийки от лимона – обелен и почистен от семената. Печем 30 мин в умерена фурна.
Сутляш с ябълки
Прoдукти: 11/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 малки ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, щипка сол, конфитюр от ягоди или вишни; зa соса: 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията. Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат. Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине. Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Жълтъчена пяна
Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.
Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...
Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...
Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...
Д-р Кристиан Барнард - първият хирург, присадил успешно човешко сърце, дава с голямо удоволствие уроци за дълъг живот със здраво сърце. Балансираното хранене – художник на фигурата П...