ЗАКУСКА
Катми без мая
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.
ОБЯД
Млечна рибена супа
Продукти за 4 порции: 300 г риба, 1 малка глава лук, 1 корен магданоз, парче целина, парче пащърнак, 50 г краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме лука , магданозовия корен, целината и пащърнака, нарязани на парчета, посоляваме и оставяме да се вари на умерен огън. Изваждаме сварените рибените парчета в супник, а бульона прецеждаме. Отделно размекваме маслото, прибавяме размитото доматено пюре и брашното, размачкваме добре, разреждаме с прясното мляко и прибавяме към прецедения бульон. Оставяме супата да поври още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязан магданоз. Подправяме с черен пипер и лимонов сок и заливаме рибените парчета в супника.
Пълнени пъстърви с гъби и маслини
Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 40 г краве масло, 2-3 с.л. галета, сол; зa плънката: 100 г гъби, 8 маслини, 1 глава лук, 30 г бадеми, 1-2 стерилизирани люти чушлета, оцет, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, маслините, лютите чушлета, гъбите и попарените и обелени бадеми. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме малко оцет и олио. Разбъркваме и с тази смес пълним осолените пъстърви. Зашиваме отворите и заливаме рибите със сгрещеното масло. Овалваме ги в галетата и увиваме всяка риба в намаслено домакинско фолио. Печем ги в умерена фурна.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържена сьомга
Продукти за 2-3 порции: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 1/2 ч.ч. бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на ивици, посоляваме и поръсваме с лимонов сок. От брашното, яйцето, бирата и малко сол приготвяме тесто за пържене. Оставяме го да отлежи 1 час. След това овалваме рибата в брашното, потапяме я в тестото и пържим на маслена баня.
Желиран ябълков крем
Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 белтъка, сок от 1 лимон, 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора, 3 ч.л. желатин; за крокана: 1 к.ч. захар, 20 г краве масло, 1 к.ч. запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в съвсем малко вода обелените и едро нарязани ябълки. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги пасираме. Прибавяме белтъците и захарта и разбиваме с миксер, докато сместа побелее. Прибавяме сока и кората от лимона, а също така желатина, който сме киснали в 1 к.ч. студена вода, докато набъбне, а след това сме бъркали върху огън, докато се разтвори. Разбъркваме добре ябълковата смес и я изсипваме в предварително намокрена форма. Охлаждаме в хладилник и изсипваме десерта в широка стъклена чиния. Приготвяме светъл карамел от захарта, прибавяме маслото и отстраняваме от огъня. Веднага заливаме опечените и счукани орехови ядки, които сме изсипали в намаслена чиния. Охлаждаме така приготвения крокан до вдвърдяване, счукваме го и поръсваме с него ябълковия крем.
Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...
Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...
Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...
Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...