ЗАКУСКА
Ябълкови бухтички
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4-5 ябълки, 1 ч.л. канела, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме брашното и замесваме твърдо тесто. После наливаме прясно мляко, така че да разредим тестото до гъсто пюре. Обелваме ябълките и ги настъргваме. Прибавяме ги към тестото заедно с каналета и разбъркваме много добре. После гребваме с лъжица от сместа и пържим бухтички в голямо количество силно сгорещена мазнина. Щом бухтичките станат златисти, ги изваждаме от тигана и още топли ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Пилешка супа със застройка
Продукти за 4-5 порции: 2 връзки корени за супа, 1 пиле, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, настъргана лимонова кора, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно корените и ги задушаваме в сгорещеното олио, докато омекнат. Прибавяме разрязаното на 2 половинки пиле, наливаме 6 ч.ч. вода и варим 30 мин на тих огън. Изваждаме пилето и го използваме за друго ястие, а в бульона пускаме топка, която сме приготвили от брашното и маслото. Варим 5-6 мин. Отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитите яйца. Посоляваме на вкус и подправяме с лимонов сок и настъргана лимонова кора. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Дроб с картофи
Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 100 г маргарин, 1 кг картофи, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане стопяваме маргарина и пържим наситнения лук до омекване. Прибавяме нарязания на тънки парченца дроб, пържим и него 3-4 мин. Сипваме обелените и нарязани на по-големи кубчета картофи. Пържим и тях с бъркане 3-4 мин. Поръсваме с черен пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и затваряме тенджерата. Щом започне да съска, намаляваме котлона и задушаваме 10 мин. Готовото ястие посоляваме и обилно наръсваме с копър.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Кренвирши на фурна
Продукти за 6 порции: 6 кренвирша, 6 тънки филийки пушени гърди, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. доматен сок, 1 с.л. горчица, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме кренвиршите по дължина, но не до края. Намазваме ги с горчица и ги напълваме с дълги кашкавалени лентички. Завиваме ги с пушените гърди и захващаме краищата с клечки за зъби. Сгорещяваме доматения сок, посоляваме и подправяме с мащерка и черен пипер на вкус. Прибавяме останалия настърган кашкавал, разбъркваме и изсипваме соса в тавичка. Нареждаме отгоре кренвиршите и печем 15-20 мин в умерено загрята фурна.
Кисел от гроздов сок
Прoдукти: 600 мл гроздов сок, 40 г нишесте, 70 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме пресния гроздов сок на огъня да кипне. Размиваме нишестето в малко студен гроздов сок и го прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Варим 2-3 минути и снемаме от огъня. Прибавяме препечените и счукани орехови ядки. Разбъркваме и насипваме кисела в намокрени със студена вода купички. Поднасяме десертът студен. (Ако гроздовият сок не е достатъчно сладък, добавяме захар на вкус.)
Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...
Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...
Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...
Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие ...