ЗАКУСКА
Пърженки с тиква и извара
Прoдукти: 200 г брашно, 600 г бяла тиква, 400 г извара, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 80 г пудра захар, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ванилия, 150 г свинска мас, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме или задушаваме обелената и почистена от семките тиква. Прибавяме млякото и стритата извара и омесваме. Щом сместа да изстине, прибавяме разбитите яйца, пресятото със содата брашно, солта и половината от захарта. Омесваме гладко тесто и го разточваме на тънка кора. Изрязваме от кората правоъгълници и ги пържим в сгорещената свинска мас. Отцеждаме хубаво готовите пърженки и ги поръсваме с останалата захар, размесена с ванилията.
ОБЯД
Супа от овесени ядки
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. овесени ядки, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 к.ч прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги варим в 1 л подсолена вода. Отделно задушаваме овесените ядки в олиото и малко вода, след което ги сипваме в супата. Варим още десетина минути, застройваме супата с разбитото в млякото яйце и поръсваме с наситнен магданоз.
Пълнена целина
Продукти за 4 порции: 4 глави целина, 300 г месо, 150 г лук, 2-3 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме. Скълцваме месото на дребно и го запържваме със ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Напълваме с тази плънка главите целина, подреждаме ги в тава или широка тенджера, заливаме ги с бульон и варим, докато омекнат. Преди да свалим от огъня заливаме с разбити яйца и лимонов сок. Щом заврат, отстраняваме от огъня.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
ВЕЧЕРЯ
Пиле с жълтъци
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 3 жълтъка, 1 връзка копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме от двете страни в силно сгорещеното олио. Изваждаме порциите и ги поръсваме с чесъна, счукан с малко сол, след което ги оставяме в захлупен съд. Изчакваме мазнината да поизстине и прибавяме към нея жълтъците, като бием непрекъснато с тел или вилица. Внимаваме жълтъците да не се пресекат. Поръсваме пилешкото месо със ситно нарязания копър и го оставяме да престои 15 мин в захлупен съд. След това заливаме с жълтъчения сос, подправен със сол и черен пипер.
Мандарини в шоколад
Продукти за 4 порции: 4 мандарини, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 100 г натурален шоколад, 4 с.л. портокалов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме мандарините, разделяме ги на резенчета, почистваме внимателно ципите и ги овалваме в смлените бадеми. Отделно разтопяваме шоколада на водна баня и го разреждаме с ликьора. Набождаме мандаринените резенчета на клечки за зъби, потапяме ги в шоколада и ги нареждаме върху пергаментова хартия. Оставяме ги на студено, за да стегне шоколадовата глазура.
Листата на алоето се стриват, заливат се с вода в съотношение 1:5 и се оставят да престоят един час. След това кипват 2-3 мин и се прецеждат през двоен пласт марля. Прилага се при кожни болести, възпа...
Миди по испански Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с ...
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...