ЗАКУСКА
Пърженки с тиква и извара
Прoдукти: 200 г брашно, 600 г бяла тиква, 400 г извара, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 80 г пудра захар, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ванилия, 150 г свинска мас, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме или задушаваме обелената и почистена от семките тиква. Прибавяме млякото и стритата извара и омесваме. Щом сместа да изстине, прибавяме разбитите яйца, пресятото със содата брашно, солта и половината от захарта. Омесваме гладко тесто и го разточваме на тънка кора. Изрязваме от кората правоъгълници и ги пържим в сгорещената свинска мас. Отцеждаме хубаво готовите пърженки и ги поръсваме с останалата захар, размесена с ванилията.
ОБЯД
Супа от овесени ядки
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. овесени ядки, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 к.ч прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги варим в 1 л подсолена вода. Отделно задушаваме овесените ядки в олиото и малко вода, след което ги сипваме в супата. Варим още десетина минути, застройваме супата с разбитото в млякото яйце и поръсваме с наситнен магданоз.
Пълнена целина
Продукти за 4 порции: 4 глави целина, 300 г месо, 150 г лук, 2-3 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме. Скълцваме месото на дребно и го запържваме със ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Напълваме с тази плънка главите целина, подреждаме ги в тава или широка тенджера, заливаме ги с бульон и варим, докато омекнат. Преди да свалим от огъня заливаме с разбити яйца и лимонов сок. Щом заврат, отстраняваме от огъня.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
ВЕЧЕРЯ
Пиле с жълтъци
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 3 жълтъка, 1 връзка копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме от двете страни в силно сгорещеното олио. Изваждаме порциите и ги поръсваме с чесъна, счукан с малко сол, след което ги оставяме в захлупен съд. Изчакваме мазнината да поизстине и прибавяме към нея жълтъците, като бием непрекъснато с тел или вилица. Внимаваме жълтъците да не се пресекат. Поръсваме пилешкото месо със ситно нарязания копър и го оставяме да престои 15 мин в захлупен съд. След това заливаме с жълтъчения сос, подправен със сол и черен пипер.
Мандарини в шоколад
Продукти за 4 порции: 4 мандарини, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 100 г натурален шоколад, 4 с.л. портокалов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме мандарините, разделяме ги на резенчета, почистваме внимателно ципите и ги овалваме в смлените бадеми. Отделно разтопяваме шоколада на водна баня и го разреждаме с ликьора. Набождаме мандаринените резенчета на клечки за зъби, потапяме ги в шоколада и ги нареждаме върху пергаментова хартия. Оставяме ги на студено, за да стегне шоколадовата глазура.
КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...
Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...
Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...
Кенгурувото цвете (Anigozanthos flavidus) в родината си е известно като кенгурува лапа заради дългите си мъхести цветове. Не е лесно да се отгледа в домашни условия, но заради красотата на цветовете с...