ЗАКУСКА
Млин
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 250 мл вода; зa плънката: 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от брашното, оцета, солта и водата. Месим тестото около 20 мин и след това го разделяме на 10 топчета, които оставяме да почиват 15 мин на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца и киселото мляко. На големия котлон на печката /или на плочата на печката/ запичаме корите една след друга. В намаслена тава слагаме три от корите, като всяка кора напръскваме с разтопено краве масло. Върху третата кора слагаме 1/4 от плънката. Нареждаме още три кори, като също ги напръскваме с масло. Върху шестата кора разстиламе половината от останалата плънка. Нареждаме отгоре още три кори, напръскани с масло. Разстиламе останалата плънка и покриваме с последната кора. Напръскваме отгоре с останалото масло /половината от цялото количество/, нарязваме млина на ромбове и го печем в умерено загрята фурна. Поръсваме опечения млин с вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме го топъл.
ОБЯД
Супа от смесен зеленчук
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 2 картофа, 3-4 гъби, 1 резен целина, половин глава лук, 10-15 стафиди, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз, ким, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме морковите и целината, нарязани на кубчета, капваме малко вода и ги задушаваме. В отделен съд загряваме 4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме нарязаните на дребно гъби и картофи. Прибавяме стафидите, задушените зеленчуци и останалата мазнина. Варим супата още 10 мин на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок.
Джолан по македонски
Продукти за 4 порции: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.
Крем-пита
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 2 с.л. нишесте, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кристална захар, 2 ванилии, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. амонячна сода, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно с кристалната захар. Прибавяме 3 яйца, разбити с 5 с.л. брашно, и нишестето, разтворено на кашица с малко хладка вода. Варим, докато сместа започне да пука. Накрая ароматизираме с ванилиите и отстраняваме от огъня. Отделно разбиваме останалите яйца с пудрата захар. Прибавяме олиото, амонячната сода и толкова брашно, че да омесим средно твърдо тесто. Разточваме от тестото 2 кори, които изпичаме до порозовяване в намаслена тавичка.
Върху едната кора разстиламе на равномерен пласт охладения крем. Покриваме с другата кора и поръсваме с пудра захар. С остър нож разрязваме питата на правоъгълни парчета.
ВЕЧЕРЯ
Японска пица
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 3/4 ч.ч. вода, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. хлебна сода, 6 яйца, 3 ч.ч. настъргано или накълцано много на ситно зеле, 6 стръка пресен лук, 2 с.л. настърган корен от джинджифил; зa соса:1 ч.ч. кетчуп, 2 с.л. захар, 1/4 ч.ч. соев сос, 2 с.л. подсладено саке или десертно бяло вино, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 1 ч.л. настърган пресен корен от джинджифил, 1-2 скилидки чесън; допълнителни продукти за гарниране /от които се слагат 3-4 по избор/: 4-5 средно големи гъби, 1 морков, 100 г бобови или соеви кълнове, 200 г варена шунка, 220 г крехко свинско или телешко варено месо, 12 резенчета бекон, 220 г сурови средно големи скариди
Нaчин на приготвяне: В купа смесваме всички продукти за соса, като счукваме на каша чесъна. От брашното, водата, солта и содата замесваме еднородно тесто, което разпределяме в 6 съда. Във всеки съд слагаме по едно яйце. Премесваме тестата. Наситняваме лука и заедно с наситненото зеле също го разпределяме равномерно по купичките. Объркваме с тестото. Продуктите за гарниране нарязваме на тънки ивички, скаридите обелваме. Правим от тях 6 порции в различни комбинации. В намаслен тиган леко задушаваме продуктите. Разпределяме ги в 6 тавички, отгоре застиламе с блат пица и печем, докато пицата леко покафенее. Обръщаме я с тестото надолу и печем, докато и гарнитурата стане приятно златиста. Заливаме пиците със соса.
Трицветен крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...
В центъра на всяка баня е изворът на живота – водата. Отмина времето на унифицирането на тези помещения в дома. Следващите няколко идеи могат да ви вдъхновят и следвайки ги, да постигнете красота и...
Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...