ЗАКУСКА
Тутманик със сух хляб
Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.
ОБЯД
Супа от пилешки бульон
Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в маслото нарязания на кубчета морков. Прибавяме картофите - също нарязани на кубчета, заливаме с 2 ч.ч. бульон и варим, докато картофите омекнат. Добавяме останалия бульон, посоляваме и подкиселяваме супата, кипваме и отстраняваме от огъня. Застройваме с разбитото в прясното мляко яйце, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Кюфтета с доматен сос
Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен бульон, 1-2 дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 ч.л. кетчуп.
Нaчин на приготвяне: Накисваме в прясното мляко нарязания на филийки бял хляб. След малко го намачкваме, прибавяме каймата и ситно нарязания лук или пера. Посоляваме, разбъркваме и правим топчета. Овалваме ги в брашно и изпържваме в сгорещено олио, прехвърляме в тенджера, прибавяме доматеното пюре, месния бульон, подправките и чесъна, счукан със сол, и задушаваме на тих огън 10-15 мин. Прибавяме лъжичка кетчуп и преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Лондонски пастички
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 150 г кристална захар, кората от половин лимон, конфитюр от ягоди, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме един по един отделените жълтъци, настърганата лимонова кора и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно квадратна тавичка, така че да получим пласт с дебелина около 1,5 см. Печем в умерена фурна. След като блатът се изпече разстиламе върху него конфитюр от ягоди и го заливаме с глазура приготвена от разбитите с кристалната захар белтъци. Поръсваме с нарязани и леко препечени бадеми и отново запичаме в слаба фурна. Нарязваме още топлия сладкиш на квадратчета.
ВЕЧЕРЯ
Наденица с лук
Продукти за 4 порции: 600 г наденица, 4 глави лук, 2-3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме наденицата на кръгчета, прибавяме ситно нарязания лук и леко запържваме сместа в сгорещеното олио. После захлупваме и задушаваме на слаб огън до готовност.
Портокали „Въздишка по любимата”
Продукти за 8 порции: 4 големи портокала, 200 г захар, 6 жълтъка, 200 мл сметана; зa глазурата: 4 белтъка, 200 г пудра захар; за пламъка: 100 мл портокалов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи, сочни портокали. Разрязваме ги на две половини и изстискваме сока, като внимавате да не разкъсаме корите, защото в тях ще поднесем крема. В тенджера сипваме сока от портокалите и захарта. Оставяме сместа да заври и бъркаме, за да се разтопи по-бързо захарта. Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с вилица, като сипваме внимателно топлия портокалов сок. Бъркаме крема, докато се сгъсти, без да го оставяме да заври. Оставяме го да изстине напълно.
Разбиваме сметаната и я прибавяме към крема. Оставяме сместа да замръзне в камерата на хладилника, като по време на замразяването я разбиваме 2-3 пъти. Със замръзналия крем напълваме разполовените кори на портокалите и ги оставяме отново в камерата.
Отделно приготвяме глазурата: Слагаме четирите белтъка в керамичен съд, поставен във водна баня. Внимаваме водата да не закипи. Прибавяме на струйка захарта и с миксер разбиваме белтъците до пълното им сгъстяване.
Няколко минути преди поднасяне на десерта загряваме до максимум фурната. Поставяме половинките от портокалите в тавичка и между тях слагаме кубчета лед. С помощта на "ръкав" покриваме крема с глазурата. Печем 5 минути в силно загрята фурна. Изваждаме веднага съда и го поднасяме на масата. Затопляме леко ликьора, сипваме по малко върху всяка портокалова "купа" и запалваме.
Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...
За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създа...
Всеки ден отделяме по няколко минути за сутрешния и/или вечерния си душ. Можем обаче да превърнем този хигиенен навик в освежаваща, успокояваща и разкрасяваща процедура, стига да знаем как. За по...
Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...