ЗАКУСКА
Млечна баница с лапад
Прoдукти: 500 г готови кори, 300 г лапад, 250 г сирене, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лапада и го нарязваме на ивички. Задушаваме го в половината от маслото. Щом омекне, отстраняваме от огъня и размесваме с натрошеното сирене. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ги ръсим с олио и разпределяме плънката между тях. Нарязваме баницата на квадрати, заливаме я с разбитите с прясното мляко яйца и слагаме тук там люспици от останалото масло. Печем я отначало в силна, а след това в умерена фурна.
ОБЯД
Чорба от зелен фасул
Продукти за 4 порции: 500 г пресен зелен фасул, 1 глава лук, 2 домата, 3 с.л. олио, 4-5 зелени джанки, 1 ч.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на малки парченца. В 1 л вряща вода слагаме ситно нарязания лук, олиото и сол. След 5-6 мин слагаме и зеления фасул и варим на умерен огън, докато поомекне. Прибавяме нарязаните домати, джанките и чубрицата и оставяме да къкри още 20-25 мин на тих огън. Накрая при непрекъснато бъркане сипваме размитото с малко вода брашно, добавяме ситно нарязаните чесън и магданоз и отсраняваме от огъня.
Месо в бял сос
Продукти за 4 порции: 1 кг агнешко месо от плешката, половин пакетче краве масло, черен пипер, мащерка, вегета на вкус, 3 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 кофичка овче кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме месото на малки късчета. Посоляваме и поръсваме с подправките. Разтапяме маслото в тавичка, слагаме вътре късчетата месо, покриваме с алуминиево фолио и печем 30-40 мин в умерена фурна. Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото и счукания чесън и с получения сос заливаме месото. Запичаме още няколко минути, за да стегнат яйцата.
Пай с кайсии
Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 кг кайсии, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 с.л. прясно мляко, масло за формата и пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Измиваме кайсиите, почистваме ги от костилките и ги поръсваме с половината от захарта. Разделяме тестото на две части и разстиламе едната в намазана с масло форма за торти. Разпределяме отгоре кайсиите /без сока който са пуснали/ и поръсваме с останалата захар. Покриваме с втората половина от тестото, като съединяваме краищата на двата пласта. Отгоре намазваме сладкиша с подсладеното мляко и печем в силна фурна. Изваждаме готовия пай от формата и сервираме поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Телешко месо на скара
Продукти за 6 порции:1 кг телешко месо, 1 глава чесън, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го начукваме с кухненско чукче, така че да изтъним порциите до 5 мм дебелина. Изпичаме ги от двете страни на скарата и ги слагаме в тенджерка заедно със ситно нарязания чесън, разтопеното краве масло, оцета, 1 к.ч. топла вода и сол на вкус. Захлупваме тенджерката и задушаваме 45 мин на тих огън.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...
В последно време специалистите дерматолози признават, че пърхотът не е само козметичен проблем. Много често неговата поява е първият сигнал за това, че в организма не всичко е наред, даже когато все о...