ЗАКУСКА
Панирани сандвичи с шунка
Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.
ОБЯД
Лятна супа с фасул
Прoдукти: 500 г пресен зелен фасул, 2 л вода, 2 домата, китка магданоз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистения и нарязан зелен фасул и леко задушаваме. Заливаме с вода, посоляваме и оставяме на огъня за 30 мин, след което прибавяме обелените и нарязани домати. Варим до омекване на фасула. В горещата супа прибавяме нарязания на ситно магданоз. Когато позастине, застройваме с яйцето и киселото мляко. Поднасяме супата студена.
Бакла с джанки
Прoдукти: 1 кг млада бакла, 3 глави лук, 1 шепа зелени джанки, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на парченца и наливаме вода, колкото да я покрие. Варим 5-6 мин на умерен огън и сипваме мазнината и ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, червения пипер и ситно скълцания чесън. Наливаме 1 и 1/2 ч.ч. топла вода и прибавяме джанките. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.
Орехов пудинг
Прoдукти: 3 яйца, 3 белтъка, 250 г орехови ядки, 250 г пудра захар, канела, ванилия, 1 с. л. масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Смлените орехи смесваме с подправките. Разбиваме жълтъците и захарта, прибавяме разбитите на сняг белтъци и орехите. Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка (трябва да имаме предвид, че пудингът ще увеличи обема си), захлупваме с капак и варим на водна баня около 1 час. Отхлупваме готовия пудинг, оставяме да изстине и поднасяме с разбита сметана.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от мерлуза
Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Магданозени кюфтета Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнит...
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...
За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...
Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. ...