Още рецепти » 03 януари

 03 януари

ЗАКУСКА

Топли сандвичи с пилешко месо

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г сварено или пушено пиле, 100 г кашкавал, 2 с.л. майонеза, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с маслото и разстиламе отгоре смес от наситненото пилешко месо, настъргания кашкавал и майонезата. Запичаме в силна фурна и поднасяме веднага.

ОБЯД

Супа от риба по градинарски

Продукти за 5 порции: 1 мерлуза с главата, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, лимонов сок, черен пипер, девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Заливаме рибената глава, перките и костите с 4-5 ч.ч. студена вода, прибавяме 1/3 от едро нарязаните кореноплоди, посоляваме и варим на умерен огън. Прецеждаме получения бульон. В мазнината и 1 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук и останалите кореноплоди, които предварително сме настъргали. Слагаме рибния бульон да заври и прибавяме към него парчетата риба и задушените кореноплоди. Варим супата до омекване на рибата, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и поръсваме с черен пипер и дребно нарязан девисил.

Попска яхния със свински крачета

Продукти за 4 порции: 1 кг свински крачка, 750 г дребен лук /арпаджик/, 1-2 глави лук, 6-7 с.л. свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 моркова, 1 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, 1 голяма глава чесън, 1 равна с.л. брашно, 15-20 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре свинските крачка и ги разцепваме по дължина. Запържваме леко ситно нарязания лук в 4 с.л. от маста. Прибавяме червения пипер и доматеното пюре и разреждаме запръжката с виното. Пускаме крачката в получения сос, посоляваме ги и ги оставяме да се варят на умерен огън. В останалата мазнина запържваме обеления арпаджик и нарязаните на кубчета моркови, след което ги прибавяме към крачката заедно с дафиновия лист, зърната черен пипер, скилидките чесън и размитото в малко хладка вода брашно. Замазваме капака на тенджерата с тесто и оставяме ястието да се вари около 3 часа на тих огън.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Шницели от риба

Продукти за 4 порции: 800 г рибно филе, 2-3 яйца, 1-2 к.ч. брашно, 1-2 к.ч. галета, 1-2 к.ч. олио, 40 г краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които леко начукваме с дървено чукче. Поръсваме ги с лимонов сок, черен пипер и сол и ги оставяме да престоят 30 мин. Овалваме всяко парче в брашното, потапяме го в разбитите яйца и го овалваме в галетата. Пържим рибата в сгорещеното олио, отцеждаме и заливаме порциите с разтопеното масло.

Лимонов мус

Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лош дъх от устата - има ли спасение?

Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...

Отгледайте си зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Начало