ЗАКУСКА
Питки с кайма
Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.
ОБЯД
Супа с макарони и калмари
Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.
Агнешко фрикасе
Прoдукти: 600 г агнешко месо, 2 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, 60 г краве масло, 1 жълтък, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тенджера. Наливаме вода, колкото да го покрие, и прибавяме целите моркови, главата лук, срязана на две, и парчето целина. Варим на умерен огън. Щом месото омекне, го изваждаме и прецеждаме бульона. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и разтопеното масло. Разреждаме с прецедения бульон и варим 15 мин. Застройваме получения сос с разбития жълтък и лимоновия сок и с него заливаме месото при поднасяне на масата.
Щрудел с млечно тесто
Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пилешки бутчета
Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, половин връзка магданоз, 4 с.л. брашно, 6 с.л. галета, 8 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме с чиста кърпа. Натриваме ги с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме яйцата с млякото. Отделяме листенцата на измития магданоз и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме брашното, галетата и магданоза. Потопяваме бутчетата в яйчената смес, а после в брашнената, като притискаме с ръка, за да прилепне добре панировката. Сгорещяваме олиото в тиган и изпържваме бутчетата до златисто. Подреждаме ги в тавичка и печем 35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Шоколадово суфле
Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра захар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и тавата слагаме в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.
Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...
Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...
Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава &quo...
Въпреки че повечето от децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, по различни причини – на първо място неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. Когато човек стане на 35-40 години и ...