Още рецепти » 11 декември

 11 декември

ЗАКУСКА

Пържени понички

Прoдукти:1 кг брашно, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 с.л. масло, 2 жълтъка, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 30 г мая, 150 г свинска или гъша мас, 150 г олио или топено масло, 1 с.л. водка, шипков, ябълков мармалад или плодова извара за плънката

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладко мляко и брашънце, покриваме я и я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и изсипваме там маята, стопената мазнина, жълтъците, останалото мляко и захарта. Омесваме еластично тесто, разделяме го на топчета, колкото орех, подреждаме ги в намаслена тава на разстояние 3 см едно от друго и ги оставяме 15 мин на топло, за да втасат. Правим с намаслени пръсти вдлъбнатина във всяка поничка, напълваме я с плънката и покриваме вдлъбнатината с тесто. Сгорещяваме мазнината в дълбок съд с дебело дъно. Сипваме водката, за да не стават поничките много мазни, когато ги пържим и намаляваме рязко котлона. Пържим по 3-4 наведнъж, докато поруменеят равномерно, като периодично ги обръщаме в мазнината. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги оставяме върху домакинска салфетка, за да се отцедят. Наръсваме ги с пудра захар и ги сервираме със заквасена сметана.

ОБЯД

Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби

Продукти за 5 порции: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито. Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.

Картофи, пълнени с мозък

Продукти за 4 порции: 8 по-едри картофа /еднакви по големина/, 1 телешки мозък, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 яйце, 5-6 с.л. сметана, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. галета, червен пипер, черен пипер, сол, 1 ч.ч. бульон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме полусварените в подсолена вода картофи и ги издълбаваме за пълнене. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2 с.л. вода. Посоляваме, прибавяме почистения и нарязан мозък и след 2-3 мин отстраняваме от огъня. Добавяме магданоза, яйцето, сол, червен и черен пипер. Разбъркваме добре и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка и заливаме с топлия бульон, смесен със сметаната. Печем картофите в умерена фурна, докато останат на мазнина. Поръсваме с галетата и запичаме, колкото да се зачерви.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от мерлуза

Продукти за 4 порции: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.

Мляко с ориз и дюли

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 750 мл вода, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 3 дюли и 1 ч.ч. вода, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Млякото, водата, ориза и захарта, слагаме да врят. Бъркаме, докато сместа започне да ври, за да не загори ориза. Нарязваме дюлите на кубчета около 1 см. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и варим, докато омекнат. След като се сгъсти ориза, прибавяме сварените и отцедени дюли. Варим до необходимата гъстота. Накрая ароматизираме с ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Събудете кактусите

Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

Консервиране на дюли

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Възпитайте детето да бъде победител

Как да научим детето да цени себе си? Това е и лесно, и сложно едновременно. Всъщност детето трябва да се обича истински и правилно да се възпитава. Тогава половината от самоуважението ще „проникне” ...

Начало