ЗАКУСКА
Козунак с бадеми
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 4-5 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 250 г кристална захар, 1/2ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, настъргана лимонова кора, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. бадеми, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в прясно мляко и я оставяме да втаса. В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото захарта и солта. Сипваме постепенно тази смес в кладенчето, като бъркаме с ръка. Прибавяме втасалата мая и интензивно месим като постоянно потапяме ръцете си в разтопеното масло. Когато тестото стане гладко, увиваме го в кърпа и го оставяме на топло да втаса. После отново го измесваме с намаслени ръце, като прибавяме стафидите, настърганите индийско орехче и лимонова кора. Слагаме козунака в намаслена тава и го изчакваме да втаса /трябва да изпълни тавата наполовина/. После го намазваме с разбитото яйце, набождаме отгоре бадемите и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Супа-гулаш от кайма с ориз
Продукти за 5 порции: 250 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопена мазнина, 1 к.ч. ориз, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме 5-6 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тенджера под налягане. Прибавяме ориза, наливаме 6 ч.ч. вода и затваряме тенджерата. Слагаме я на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 20 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.
Смесени меса в глинен съд
Продукти за 8 порции: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.
Гато от сини сливи
Прoдукти: 500 г сини сливи, 1 филия сух бял хляб, 1 ч.ч. пудра захар, половин пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 4 жълтъка, 1 с.л. стафиди.
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, разделяме ги на две и изваждаме костилките. Заливаме ги с вряла вода и ги оставяме да киснат няколко минути. След това прецеждаме и натрошаваме в сока сухия хляб. Когато хлябът набъбне, прибавяме маслото, пудрата захар, брашното, жълтъците, които предварително сме разбили, стафидите и сливите. Разбъркваме всичко много добре с миксер и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в умерена фурна около час и половина. Изваждаме сладкиша от формата едва след като изстине.
ВЕЧЕРЯ
Свински котлети в було
Продукти за 4 порции: 4 по-големи котлета /около 1 кг/, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 яйце, черен пипер, индийско орехче, сол, 4 парчета свинско було /или палачинки/.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го позапържваме. Измиваме и подсушаваме котлетите. Внимателно отделяме месото от ребрата, като запазваме костите. Прекарваме го през месомелачка, прибавяме запържения лук, яйцето, малко настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа 4 питки с формата на котлети. Забождаме във всеки котлет по едно ребро и ги увиваме в було /или палачинка/. Потапяме така подготвените котлети в разтопеното масло и ги изпичаме бавно на умерено слаба скара.
Смокинови кубчета
Прoдукти: 160 г смокини, 70 г мед, 70+70 г краве масло, 270 г брашно, 2 яйца, 1 пакетче бакпул-вер, 100 мл прясно мляко, 200 г натурален шоколад, 150 г кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре размекнатото масло с меда, после добавяме разбитите на пяна яйца. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към горната смес. Пасираме смокините и тях прибавяме заедно с прясното мляко, всичко смесваме хубаво и полученото тесто изливаме в тавичка, покрита с намаслен пергаментов лист. Печем около 20 минути при 200 градуса. Още топъл нарязваме блата на кубчета, които нареждаме шахматно. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме с втората доза масло. Заливаме кубчетата и ги поръсваме през едно с кокосови стърготини.
Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете...
Една от най-характерните особености на дворните овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за преработка...
Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...