Още рецепти » 16 ноември

 16 ноември

ЗАКУСКА

Станимашки катми

Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Размесваме маята със солта, захарта, малко от брашното и толкова вода, че да получим рядка кашица. Оставяме я да престои двадесетина минути на топло. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, сипваме на части брашното. Тестото трябва да има гъстотата на боза. Оставяме го да втасва около 30 мин на топло. За печене на катмите използваме пръстен сач /или тиган/, който предварително затопляме и намазваме с парче сланина. Сипваме с черпак от тестото върху намасления сач и го разстиламе равномерно. Изпичаме катмата от двете страни и веднага след като я вземем от сача я намазваме със свинска мас /или краве масло/. Преди да разстелем нова катма върху сача, пак го намазваме със сланина. Поднасяме катмите с плънка по желание.

ОБЯД

Кремсупа от картофи с прясно мляко

Продукти за 5 порции: 500 г картофи, половин пакетче краве масло, 1 морков, 1 малка глава лук /или бялата част от 1 стрък праз/, 1 препълнена ч.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 ч.ч. вода, 1 жълтък, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в половината от мазнината, докато омекнат. След това заливаме с кипящата вода, прибавяме нарязаните картофи и сваряваме всичко на умерен огън. Претриваме сместа през цедка и я връщаме в прецедения бульон. Запържваме брашното в половината от останалата мазнина, разреждаме с 2/3 от млякото и го сипваме в супата. Посоляваме и варим още 10 мин, след което застройваме с жълтъка, който сме разбили с останалото мляко. Прибавяме останалото масло и поднасяме.

Северняшко вретено

Прoдукти: 1 кг свинско месо от бут, 500 г гъби, 2 връзки пресен лук или 2-3 глави стар лук, 1 к. ч. ориз, 2-3 с.л. олио, 1 ч. ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, които начукваме на много тънко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаните гъби и също ги запържваме. Сипваме ориза, наливаме 3 к. ч. топла вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Варим ястието на тих огън, докато оризът стане полуготов. Върху всяко парче месо слагаме от пълнежа, навиваме на руло и завързваме с конец. Така приготвените вретена слагаме в тавичка, заливаме с 1 ч. ч. бяло вино и печем в умерена фурна.

Оризов пудинг с крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 200 г ориз, 150 г захар, 100 г стафиди, сол, настъргана кора от 1 лимон; зa крема: 1 л прясно мляко, 6 жълтъка, 150 г захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме ориза във врящото мляко подсладено с половината захар и 1 щипка сол. След като се свари, добавяме жълтъците, кората от лимона, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме във форма и покриваме с останалата захар – карамелизирана. Печем 20 минути в гореща фурна.
След като изстине поставяме в тортена чиния и заливаме с крем приготвен по следния начин: Сваряваме млякото заедно със захарта и прибавяме един по един жълтъците. След като се сгъсти добавяме и ванилията.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли с чушки

Продукти за 4 порции: 4 свински пържоли, 500 г чушки, 2 с.л. доматено пюре, четвърт пакетче масло, 2 с.л. олио, 1 равна с.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги нарязваме на ивички. Начукваме леко пържолите, поръсваме ги с брашно и ги изпържваме от двете страни в сгорещените заедно масло и олио. Изваждаме готовите пържоли, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. В същата мазнина изпържваме чушките, прибавяме доматеното пюре, счукания чесън, черен пипер и сол и подгряваме. Изсипваме сместа в блюдо за сервиране и върху нея подреждаме пържолите.

Ябълков крем с белтъци

Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; зa соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Огледала сред зеленината

Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва д...

Начало